Беше проведена анкета на Синдикалната федерация на служителите на МВР сред членовете им в дирекциите "Противопожарна безопасност и защита на населението". Тя приключи преди няколко дни. Резултатите от нея показват, че огнеборците не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните бройки и функциите на посочените ведомства. Пожарникарите са против готвените промени в МВР. Това съобщи Красимир Костов - председател на варненската структура на синдиката.

По думите му тази идея е слагана на маста много пъти през последните 15-20 години, но въпросите, които възникват около нея са много. От синдиката се питат с какво изваждането на дирекцията ще подобри услугите към гражданите и ще подобри работата на полицаите. Ще доведе ли промяната до съкращения в бюджета или пък ще увеличи разходите?

Според Красимир Костов по тази начин администрацията за новата структура би се увеличила с 20-25 процента.

Сега те са като буре с барут и само чакат искра, коментира още Костов. Пожарникарите са в готовност за протест, ако правителството не ги чуе и създаде нова агенция.

Припомняме, че полицаите също обявиха готовност за протестни действия срещу готвените промени в структурите на МВР.

Полицаите се стягат за протест - за заплати и против реформи

Полицаите се стягат за протест - за заплати и против реформи

Според Валентин Попов реформите са преждевременни

Припомняме, че в последното си участие в ресорната комисия, вътрешният министър Бойко Рашков преложи "Пожарна безопасност и защита на населението" да се обособи в самостоятелна агенция.