Служителите на съдебната охрана и надзирателите протестираха днес пред съдебната палата в Бургас, съобщава БНР. Те негодуват за различното заплащане на полицаите и надзирателите.

Протестиращите искат уеднаквяване на заплатите им с тези на полицаите и увеличаване на състава им.

Заплатите на надзирателите не могат да скочат с 20%, ясна е Цачева

Заплатите на надзирателите не могат да скочат с 20%, ясна е Цачева

Няма как правният министър да преразпределя средства, които не са отпуснати

Надзирателите се оплакаха. Не сме служители втора ръка, беше изписано на плакатите, които носеха протестиращите.

Припомняме, след среща на министрите на правосъдието и на финансите беше договорено 5% увеличение на заплатите в сектора.

Синдикалните организации на са удовлетворени от това. Доходите на надзирателите и на съдебната охрана варират между 600 и 900 лв.

Надзиратели искат от Борисов да изравни заплатите в сектор "Сигурност"

Надзиратели искат от Борисов да изравни заплатите в сектор "Сигурност"

Около 200 лева разлика в парите на полицаите и на надзирателите, смятат синдикатите

"5 % увеличение са крайно недостатъчни, това са около 30 лева увеличение на заплатите или 15 евро още. Ние постоянно догонваме служителите в МВР, а сме единен сектор и отношението на правителството към този сектор трябва да е единно, трябва да има концепция какво правим", настояват протестиращите.

Те са разочаровани, че законът е един, а мерят по два аршина. "Това, което е за полицията, за нас не важи", демотивирани са протестиращите. Недостигът на кадри допълнително нагнетява положението. "Отпуски стоят натрупани от години наред, не могат да се вземат, защото съставът не достига, за да се извърши работата, която е текуща", обясниха надзирателите.