Премиерът Бойко Борисов да даде официално становище за политиката на кабинета спрямо заетите в сектора за сигурност. Това поискаха от Синдиката на служителите в затворите в България в открити писма до медиите.

"Ще предприемете ли мерки и какви, Вие и ръководеното от Вас правителство, за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, с оглед осигуряването навреме на средства за изпълнение на поетите спрямо нас ангажименти, за изравняване статута на работещите в Сектор "Сигурност", пишат от синдикална организация на служителите в затвора.

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати
Обновена

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати

Полицаите обмислят прекратяване на протестите

Копие от писмата са изпратени и на вицепремиера по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов, и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

В писмата от синдикатите питат дали правителството ще направи нещо за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, за да осигури навреме пари за изравняване статута на работещите в Сектор "Сигурност".

Продължава националният протест на надзирателите

Продължава националният протест на надзирателите

Към тях са включени и охраняващите съдебните сгради

От синдиката на надзорниците се безпокоят от мълчанието на институциите. Това става на фона на напрежението в специализираните звена и протестите на Сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" и Сдружение "Синдикат охрана".

Припомняме, че от миналата седмица служители на затворите и съдебна охрана в 22 града протестират срещу ниските заплати, лошите условия на труд и съотношението охранявани - охраняващи в местата за лишаване от свобода.
Това съотношение бе опредено от главния прокурор Сотир Цацаров и Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) като критично.

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излизат на протест

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града излизат на протест

Синдикатът на Служителите в Затворите в България има съмнения около адекватността на реакциите на цялата верига държавни институции

Обсъжда се протестът дали да продължи в центъра на София. От Синдиката на служителите в затворите в България до момента имат подкрепа от Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България и на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Цачева успокоява служителите в затворите, че им се вдигат заплатите

Цачева успокоява служителите в затворите, че им се вдигат заплатите

Увеличават с 6 млн. и 600 хил. лв. парите за персонал

От Синдиката на служителите на затворите припомнят, че от средата на 2017 г. водят разговори с правосъдния министър Цецка Цачева. На тези разговори основно са обсъждани проблемите за заплатите, различията във възнагражденията с полицаите, които имат идентични функции и категории по смисъла на Закона за министерството на вътрешните работи.

От Синдиката припомнят на премиера, че е поел ангажимент за увеличаване на заплатите на полицаите, за което бяха отпуснати допълнителни 100 млн. лева. Това още повече ще увеличи разликата в заплащането - с около 200 лв. изчисляват надзорниците.

От синдиката искат равно третиране и недопускане на дискриминация по отношение на служителите в сектора за сигурност.

"Обезпокоени сме от поведението на институциите, изразяващо се в мълчание, което предполага съмнения относно адекватността на действията на компетентните лица и органи, на фона на напрежението в специализираните звена и протестите на Сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" и Сдружение "Синдикат Охрана", пишат от организациите.