Правосъдният министър Цецка Цачева разговаря с представители на синдикалните организации на затворите и на съдебната охрана, съобщиха от министерството на правосъдието.

В срещата участваха от Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Синдикат "Охрана" и главните директори на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов и на Главна дирекция "Охрана" /ГДО/ Георги Жеков. На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов и главният секретар на ведомството Стоян Стоянов.

Срещата е преди утвърждаване на бюджета на правосъдното министерство. Според разчетите, от 1 януари 2018 г. се увеличава основното възнаграждение на всички служители в ГДИН и ГДО средно с 5 %.

Това стана възможно с увеличаване на разходите за персонал с общо 6 млн. и 600 хил. лв., одобрени в бюджета за догодина. Очаква се до 29 декември т.г. главните директори на ГДИН и ГДО да представят разчети за размера на заплатите по длъжности, както и за размера на новите основни индивидуални заплати на служителите във всички структури.

Надзиратели от Сливенския затвор протестираха за по-добри условия на труд

Надзиратели от Сливенския затвор протестираха за по-добри условия на труд

Искат увеличаване на щата, на заплатата и по-добри униформи

Работна група изяснява спорните текстове за определяне на допълнителното възнаграждение за резултати в служебната дейност. Крайният срок, в който зам.-министър Николай Проданов трябва да представи съгласувания вариант на правилата е 31 януари 2018 г.

През 2018 г. се увеличава с 1 млн. лева размерът на разходите за издръжка в ГДИН и ГДО. С тези пари ще се осигурят униформи, обувки, защитни средства при полагане труд, съобразно спецификите на дейността.

По време на срещата бе обсъдено и писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до министъра на правосъдието с предложения за мерки за подобряване на работата в местата за лишаване от свобода.

Предстои създаване на работна група, ръководена от проф. Проданов, която да разработи критерии и да предложи проект на нормативи за съотношение на числеността между затворници и надзиратели. Ще се отчетат особеностите на режима на всяко конкретно място, уверяват от МП.

По време на срещата в правосъдното ведомство бяха прегледани и останалите препоръки от писмото на главния прокурор Сотир Цацаров. Той ще бъде уведомен за резултатите от мерките.

Нови щатове за психолози и социални работници в затворите иска Цацаров

Нови щатове за психолози и социални работници в затворите иска Цацаров

Главният прокурор пише на правосъдния министър за съотношението надзиратели-затворници

Припомняме, в писмо от 14 декември главният прокурор Сотир Цацаров предложи мерки за подобряване на работата в местата за лишаване от свобода на министъра на правосъдието Цецка Цачева.