Над 50 надзиратели и служители в единствения у нас женски затвор в Сливен днес протестираха с искане за 20%-но увеличение на заплатите, съобщи БНР.

Надзирателите поискаха и допълнителни възнаграждения, равностойни на тези в МВР. Към протестиращите се присъединиха и техни колеги от синдиката на МВР.

Освен заплати, надзирателите и служителите в Сливенския женски затвор поискаха и по-добри условия на работа. Те настояват за повече служители в затвора, по-добро качество на униформените облекла и защита от държавата в случаите на посегателство.

Синдикалният лидер Цветан Михайлов коментира, че през последните няколко години посегателствата върху служителите са се увеличили. Те не получават юридическа помощ от своя работодател.

Защитата остава предмет персонално на въпросния служител или в най-добрия случай - на синдикална солидарност. Не се поемат никакви разходи и юридическа помощ за завеждането на съдебни дела.

По близо 40 дела, заведени от служители на затвора в Сливен за неизплатен положен труд през тази година, Министерство на правосъдието е осъдено на почти 150 хиляди лева, заедно с таксите и съдебните разноски.

Надзирателите настояха министерството да им изплати тези пари до края на годината.

По-рано организаторът на протеста Цветан Михайлов обяви, че ако не се вземат под внимание тези искания, ще се премине към ефективни стачни действия и протести пред Народното събрание и Министерство на правосъдието