След серия протести на надзиратели главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с ръководството на Синдиката на служителите на затворите, съобщиха от прокуратурата.

И пазарджишките надзиратели протестират

И пазарджишките надзиратели протестират

Заканиха се да протестират с полицаите

Ръководителят на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и заместника му Радослав Мартинчев, бяха запознати с резултатите от проверката, извършена от прокуратурата в местата за лишаване от свобода на територията на страната от 2015 г. до сега.

Надзирателите протестират в още два града

Надзирателите протестират в още два града

Протести има във Враца и Варна

Цацаров представи и препоръките, които е отправил до предишните министри на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева съобразно своите правомощията по Закона за изпълняване на наказанията и задържане под стража (ЗИНЗС).

И надзирателите в Стара Загора излязоха на протест

И надзирателите в Стара Загора излязоха на протест

Синдикатите се срещали с Цачева, но останали с празни обещания

Основните констатации и препоръки са свързани с критичното съотношение на броя на надзирателите спрямо лишените от свобода, както и с наличието на незаети щатове за охранителния състав. Проблемите не са преодолени досега, признал е и главният прокурор по време на срещата.

Цацаров и ръководството на Съюза на надзирателите са съгласни, че е необходимо да бъде установено по нормативен път съотношението между броя на лишените от свобода и броя на охраняващите ги надзиратели. То трябва да е съобразено с европейските стандарти и с конкретните условия за всеки затвор и затворническо общежитие.

Ниските заплати на надзирателите – ключов проблем за затворите

Ниските заплати на надзирателите – ключов проблем за затворите

Било добре да се помисли за увеличението им

По-рано протестиращи служители на пловдивския затвор и в ареста призоваха за достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Към исканията им се присъединиха с декларация и служителите на съдебна охрана.

Служителите в затворите искат минимум 20 % по-високи заплати. Твърдят, че възнагражденията им не са увеличавани от 2009-а година. Според тях е недопустимо е също новоназначените да постъпват с 500 лева заплата, при условие, че толкова получава и един затворник с право на работа. Тези пари за работа в частна фирма му се плащат от фонд "Затворно дело", уточниха надзирателите.

9 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите в затворите намери МС

9 млн. лева за по-високи заплати на надзирателите в затворите намери МС

Захариева убеждава, че това не е предизборно

Поне 30 нови щатни бройки трябва да бъдат разкрити в Пловдивския затвор и арест, защото в момента работещите там изнемогват, категорични са служителите на затвора. Към момента се случва един служител да охранява около 100-120 затворника. Служителите на реда се заявиха и че не ги пускат в отпуск заради недостига на кадри.

Стотина служители на затвора в Ловеч и подразделенията му също протестираха тази сутрин.