Десетки надзиратели излязоха на едночасов протест пред стените на затвора в Стара Загора, съобщи БНР.
Недоволството на служителите в затвора е причинено от ниските им възнаграждения и липсата на техническа и кадрова обезпеченост на системата.

Според старозагорските надзиратели не е нормално един стажант-надзирател да започва със стартова заплата от 540 лева, а в същото време затворник, който работи, да получава почти същата сума.

Тази година работещите в затворите и охраната на арестите и съдебните палати получиха 7% увеличаване на заплатите и повишаване на средствата за храна и специфични условия на труд. Това стана след 10-годишно замразяване на възнагражденията на служителите в затворите. Въпреки увеличението обаче те се чувстват дискриминирани в сравнение с колегите си от МВР.

Служителите в затворите у нас излизат на протест

Служителите в затворите у нас излизат на протест

Искат заплатите им да се изравнят с тези на служителите в системата на МВР

Стана ясно още, че синдикатите на служителите в затворите у нас са провели много срещи с министър Цачева. По думите на синдикалния лидер в Старозагорския затвор Иван Коцев Цачева е обещавала много неща на служителите на затворите, но те останали само с големите обещания.

В хода на протеста надзиратели заявиха, че не могат да ползват отпуските си, защото в затворите има незаети щатни бройки. Надзирателите работели на предела на възможностите си - те се борели и с много опити за бягства и вътрешни размирици, но тези неща оставали отразени само във вътрешните бюлетини на двете дирекции.

Назначават още 182 служители в затворите

Назначават още 182 служители в затворите

В Агенцията по вписванията ще бъдат назначени 18 нови служители