Добре е да се помисли за увеличение на възнагражденията на надзирателите в затворите. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол.

Депутатът Явор Хайтов се поинтересува за мерките на правителството за ограничаване на противообществените прояви в местата за лишаване от свобода и реформата на този сектор в правосъдието.

Захариева заяви, че е разпоредила изготвянето на анализ, който да установи какви са резервите, така че да се намерят средства за увеличение на заплатите на надзирателите, така че те да бъдат изравнени с увеличението на полицейските възнаграждения.

Според нея професията остава непривлекателна и един от факторите за това са лошите условия в местата за лишаване от свобода, които са работни места за надзирателите.

Тя изтъкна като основен проблем именно недостатъчния брой служители от надзорно-охранителния състав. „През миналата година са съкратени 459 щатни бройки. Професията е непривлекателна има свободни места и рядко се явяват хора на конкурс”, коментира още правосъдният ни министър.

Екатерина Захариева заяви, че към момента 7311 души изтърпяват наказание „лишаване от свобода”. Съвсем скоро щяло да бъде разкрито ново общежитие в Дебелт, където също ще бъдат открити нови работни места за надзиратели.

Явор Хайтов заяви, че е особено чувствителен по отношение на публичните средства, които се разходват за плащането на глоби, наложени от Европейския съд по правата на човека.

В отговор министър Захариева призна, че наистина е по-добре да се инвестират тези средства в ремонт на затворите, отколкото страната ни да плаща глоби. „Наистина това е изключително нефинансирана дейност, тя е непопулярна. Много по-популярно е да се вложат средства във всичко друго, но не и в местата за лишаване на свобода. Това са пари, които не са много, а в същото време непредоставянето им удря върху репутацията на страната”, коментира Екатерина Захариева.

Правосъдната министърка бе категорична, че повереното й ведомство има план за реформа в сектора, за който се надява да получи и финансиране.

Ниските заплати, лошите условия на труд, извънредният труд правят работата още по-непривлекателна. Когато преди две години и половина увеличиха заплатите на МВР, не бяха увеличени заплатите на надзирателите, които също са военизирани лица”, коментира Захариева. Тя уточни, че миналата година в края те са получили увеличение от 5%, което отново не наваксва тяхното възнаграждение.

Относно затвора в Белене и излъчения репортаж по една от националните телевизии, Захариева припомни, че има осъдителни присъди на съда в Левски, които са точно за тези случаи, излъчени в репортажа на медията. Има извършени четири проверки в затвора в Белене, а лишените от свобода там не са оставени без контрол и с тях се работи активно. Съгласно заявените желания, лишените от свобода са преминали през различни обучителни модули, отговорно поведение, умение за мислене, компютърна грамотност, имат възможност да изучават немски и румънски.

Министърът изтъкна в отговора си, че над 217 лишени от свобода са включени в трудова дейност. „Правим всичко необходимо техният брой да нарасне. Липсата на трудова заетост се отразява негативно както върху правното положение на лишените от свобода, така и върху възможността за тяхното превъзпитание”, коментира Захариева. Тя припомни, че една от основните функции на лишаването от свобода е превъзпитаването, освен наказването.

Министърът призна, че някои от местата за лишаване от свобода не са ремонтирани откакто са построени и даде пример със затвора в Стара Загора, който е построен 1938-ма година и е претърпял основен ремонт едва миналата година.

Захариева изтъкна, че от началото на 2015 г. са извършени ремонти с бюджетни средства.