Продължава протестната кампания на работещите в затворите, съобщиха от Синдиката на служителите на затворите в България.

Надзирателите в затворите протестират
Обновена

Надзирателите в затворите протестират

Служителите в затворите у нас имат 3 искания от властта

В протестите се включват освен работещите в българските затвори и техните колеги, които охраняват съдебните сгради и магистратите в България. Кампанията е под надслов "Европа и за нас".

Тя е подкрепена от близо 4300 работещи от 13 затвора, 24 затворнически общежития, 7 областни служби "Изпълнение на наказанията" и около 1300 служители, осигуряващи охраната на органите на съдебната власт.

Надзирателите в затворите подготвят нови протести
Обновена

Надзирателите в затворите подготвят нови протести

Срещата на синдикатите на надзирателите с Цачева - без резултат

Кампанията започна със събрания на открито пред сградите на всички пенитенциарни заведения навръх професионалния празник на заетите в затворите и арестите в България - 29 януари 2018 г. До 31 януари продължава пред съдилищата в големите областни градове.

Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100 души).

От сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" дават сигнал към политиците за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС.

Национална стачка на надзирателите във Франция

Национална стачка на надзирателите във Франция

Ситуацията ескалира, след като през този уикенда синдикатите отхвърлиха предложение

В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" и Синдикат "Охрана" ще продължи с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч. и по време на посещенията на министрите на правосъдието от Европейския съюз.

София протеста на 31 януари ще започне в 8.30 часа пред входа на Съдебната палата и ще продължи в другите големи градове като Враца, Благоевград, Сливен, Плевен, Видин, Варна, Бургас, Пловдив, Кюстендил, Стара Загора и Велико Търново.