Надзиратели от Столичния Централен Софийски затвор се събраха на протест с искане за 20% увеличение на заплатите.

Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на затворите коментира, че преговори с Министерство на правосъдието водят от шест месеца, но исканията им се отлагат вече девет години.

"Първо наше искане е 20% увеличение на трудовите ни възнаграждения. Второ наше искане е изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези в МВР и трето наше искане е увеличаване на щатната численост на двете специализирани дирекции към Министерство на правосъдието - ГД "Охрана" и ГД "Изпълнения на наказанията", заяви Григоров. Стартовата заплата на един надзирател е 540 лв.

"Ако искаме да се чувстваме европейци не мисля, че стажантът трябва да започва с под 1 200 лв. стартова заплата, което е в сферата на фантазиите. Ние сме в следващия бюджет от девет години", коментира Григоров.

Красимир Бекяров, заместник-председател на УС на Синдикат "Охрана" коментира, че за тези отговорности и този труд една минимална работна заплата е "смешна". "При една такава работна заплата служителите започват и след два месеца напускат", каза още той.

По повод професионалния празник на служителите в затворите и арестите, Бекяров посочи, че проблемите в двете главни дирекции са идентични. "Проблемите са недостиг на хора и ниско заплащане. Един новоназначен започва с една минимална работна заплата. След 10-12 години става 800 лв. По думите му исканото 20% увеличение на заплатите, едва ли ще надхвърли сумата от 10 млн. лв.

Синдикатите в двете главни дирекции организират протестната кампания под надслов "Европа ѝ за нас". Следващото мероприятие ще се проведе на 31 януари пред Съдебната палата в София и съдилищата в големите областни градове.

Надзирателите в затворите подготвят нови протести
Обновена

Надзирателите в затворите подготвят нови протести

Срещата на синдикатите на надзирателите с Цачева - без резултат

Протестът в София беше подкрепен от надзиратели от още 14 града в страната, където има разположени затвори и следствени арести.

Надзирателите от затвора в Пловдив излязоха пред сградата на затвора, за да подкрепят недоволството на колегите си в София спрямо липсата на реакция от страна на институциите относно исканията им, съобщи БНР.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия" и "С обещания затвори не се хранят".

Според протестиращите в системата на МВР има несправедливо заплащане, а обещанията на властта са само празни приказки.

"Няма желаещи за работа. Заплатите на новопостъпил започват от 460 лева и след около 6 месеца стават 550 лв."

Според събралите се хора положението в затвора в Пловдив е критично - един надзирател отговаря за 120 затворници, което е недопустимо за европейските стандарти.

"Започваме годината с 5-процентно увеличение - това, което беше дадено за всички от правителството. Това е 30 лева на служител, което не е достатъчно и е подигравателно. Не смятам, че надзирателите си вършат по-лошо работата, отколкото колегите от МВР. Такава голяма разлика, а работим по един и същи закон - Закона за МВР", заяви синдикатът, надзирател в затвора в Бобов дол, Георги Стоянов. Той допълни, че заради съкращения през последните години в България има съдебни сгради без охрана, а в много затвори има силен недостиг на персонал. По думите му в момента надзирателите не могат да използват годишните си отпуски, защото няма кой да ги замести, а в същото време натрупват много извънреден труд.

Цацаров разговаря със Синдиката на надзирателите

Цацаров разговаря със Синдиката на надзирателите

Проблемите не са преодолени досега

Стоянов посочи и че около 40 надзиратели от затвора в Бобов дол също са се включили в символичен протест на входа на затвора. Стана ясно и че в затвора в Бобов дол има незаети 15 щатни места за надзиратели.

"За пореден път сме излъгани. За пореден път сме прехвърлени в следващия бюджет. Обещания, които бяха поети от министъра на правосъдието лично за увеличаване на специфичните условия на труд и трудовите ни възнаграждения. Обещаха ни колкото да спрем да протестираме във връзка с Европредседателството", отсече зам.-председателят на синдикатите Нейко Комитски.

Съюзът на съдиите в България подкрепя протестиращите надзиратели от затворите и работещите в "Съдебна охрана". В писмо до медиите от съдийската организация се обявяват срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност".

До решението за днешния протест се стигна, след като на среща в четвъртък, 25 януари, синдикатите на надзирателите не се разбраха на с министъра на правосъдието Цецка Цачева. Възможно е да се стигне и до национален протест.