Случващото се по отношение на служителите в специализираните дирекции на Министерството на правосъдието (МП) поставя в опасност социалния диалог за достоен труд и справедливи заплати, свободата на изразяване, законността и върховенството на правото. Това за заявява в декларация, приета от Общото събрание на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

От синдиката изтъкват, че в управленската практика на МП се прокрадва тенденция да се налагат промени, влошаващи условията на труд, без аргументи по какъв начин те ще повишат ефективността в работата на служителите. Освен това министерството приемало нормативни актове, уреждащи обществени отношения, в разрез с приети стандарти и процедури. От ССЗБ настояват това да бъде прекратено.

"В тази връзка, изискваме съгласувани усилия за широко реално участие на обществото и заинтересованите страни в процеса на реформиране на местата за лишаване от свобода, в т.ч. и на синдикалните организации, най-вече при вземането на решения, засягащи служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", се заявява също в декларацията. От ССЗБ настояват за въвеждане на системи за прозрачност и отчетност, които да осигурят отчитане на дейността и резултатите от реформите и работата на специализираните дирекции като цяло.

Министър Славов пита МФ защо надзирателите взимат по-малко от полицаите

Министър Славов пита МФ защо надзирателите взимат по-малко от полицаите

Има сериозни разликите в специфичните заплащания

От синдиката призовават Министерството на правосъдието да полага повече грижи за най-важния си ресурс - персонала.

"Предупреждаваме, че ниската култура на обратна връзка в институциите и толерирането на лоялност към работодателя преминаващи в мислене "ние срещу тях" - където вътрешната критика се тълкува като предателство и води до репресии над тези, които привличат вниманието към проблемите, работят срещу демократичната прозрачност и контрол", се посочва още в декларацията.

Синдикатът на служителите в затворите в България приветства личния ангажимент на правосъдния министър Атанас Славов за преодоляване на неравенството в допълнителните плащания на служителите в отделните министерства в сектора за сигурност и очакват МП да обяви ясно какви мерки смята да предприеме, за да се справи с проблемите, за които от ССЗБ алармират през последните години.

"Обръщаме внимание, че мисията на Министерството на правосъдието като гарант за законността и съответно правата на гражданите в Република България, включва и специални очаквания за това как органът действа като работодател", отбелязват от синдикалната организация на надзирателите.