Пореден протест на служителите на арестите и затворите у нас събра недоволните пред Министерство на правосъдието в София. Основното им настояване е за 20% увеличение на заплатите. При предишното си недоволство те постигнаха 5-процентов скок. Сега обаче те искат по-сериозни действия от страна на властта - особено след 100-те милиона лева, които получиха полицаите.

Надзирателите продължават да натискат властта за 20% увеличение на заплатите

Надзирателите продължават да натискат властта за 20% увеличение на заплатите

Искат и по-безопасни условия на труд

Разчетите показват, че за надзирателите ще са нужни доста по-малко пари от тези за служителите на реда. В момента разликата между заплатите в двете системи е около 200 лв. От правосъдното министерство признават, че не трябва надзирателите да остават с горчивина в душата и чувство за несправедливост и недооценяване на техния труд. В момента в системата има около 200 свободни места.

В затвора в София за 22 човека конкурс се явяват 28 кандидати. В момента затворите се охраняват на мускули и се осигурява единствено охрана, такава позиция изрази Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите в България. Категорично ще протестираме до пълното изпълнение на нашите искания, закани се той. Част от протеста са и плакатите с лозунги: "С обещания затвор не се охранява", "Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността", "Европа и за нас", "Оттук нататък за нас е въпрос на чест".

Канят Цецка Цачева на протеста на надзирателите

Канят Цецка Цачева на протеста на надзирателите

Протестите да не притесняват Борисов, че ще "изложим страната пред чужденците"

Министърът на правосъдието Цецка Цачева излезе на протеста, за да разговаря с негодуващите надзиратели, съобщи БНР. Цачева изтъкна, че няма как да бъде изпълнено тяхното искане за 20 % увеличение на заплатите. Тя обясни, че такова увеличение не са получили и служителите на МВР.

Ще се търсят възможности за увеличаване на заплащането и щатовете в затворите в бюджета за следващата година, обеща правосъдният министър.

Припомняме, това е поредният протест на надзирателите в затворите. В началото на тази седмица Синдикатът на служителите в затворите в България покани мин. Цачева на протеста на служителите на дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", които ще се проведе в събота.

Те искаха с присъствието си Цачева да покаже, че защитава законните интереси на служители и дирекциите.