Поканиха правосъдния министър Цецка Цачева на протеста на надзирателите. Синдикатът на служителите в затворите в България покани мин. Цачева на протеста на служителите на дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", които ще се проведе в събота.

Поканата е изпратил председателя на УС на Синдиката на служителите в затворите в България Христо Илков.

В писмото от името на управителния съвет на синдиката Илков приканва Цачева да покаже с присъствието си, че защитава законните интереси на служители и дирекциите. Мнението на синдиката е, че присъствайки на протеста, Цачева може да покаже, че като правосъден министър вярва, че "закона стои над всичко".

"Тъй като измина дълъг период от време на обещания към служителите на ГД "Изпълнение на наказанията", на ГД "Охрана" и обществото имаме нужда да разберем, какви конкретни мерки са предприети от правителството и администрацията на Министерство на правосъдието за решаването на проблемите и овладяване на създалото се социалното напрежение и недоволство в системата", е записано в писмото на синдиката.

Като свой довод в писмото ССЗБ изтъква, че на протеста Цачева ще може да чуе без посредници мнението и притесненията на стотиците заинтересовани служители.

На национални протест, планиран за 24 февруари, се очакват около 2000 служители, членове на семействата им, общественици и медии, пише Илков.

От Синдиката на служителите в затворите декларират политическа безпристрастност и необвързаност с политическите партии.

Синдиката е категоричен, че зад всеки протест стоят неразрешени проблеми. В писмото си до Цачева синдикалистите се противопоставят и заявяват, че протестите "не са основание и мотив да подсилват притесненията на Министър - председателя г-н Бойко Борисов "да не изложим страната пред чужденците".