Тежък старт беляза делото срещу групата за отвличания „Наглите".

Близо 3 часа състав на СГС не успя да даде ход на заседанието срещу деветимата обвиняеми - Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски.

Всички пострадали се конституираха като граждански ищци или частни обвинители. Състав на СГС обаче не допусна исковете на пострадалите за имуществени вреди, които в по-голямата си част представляват сумата за платените откупи.

11 дни в плен на "Наглите"
Още...

Съдът отбеляза в мотивите за решението си, че прокуратурата не е повдигнала обвинение за изнудване и в този смисъл искането за парично обезщетение за имуществени вреди е неоснователно.

Освен това майката на пострадалия Джорджио Марков и бащата на Илиян Цанев не бяха конституирани като граждански ищци, тъй като пострадалите са конкретните личности, които са били похитени.
Лицата, предали паричните суми за откупа, не се явяват пострадали по делото.

Иначе, жертвите на „Наглите" поискаха общо 3 млн. 170 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Пострадалият Илиян Цанев поиска 400 хил. лв., Михаил Краус - 500 хил. лв., Джорджио Марков претендира за 120 хил. лв. обезщетение. Денислав Величков иска 150 хил. лв. за неимуществени вреди и още 50 хил. лв. за нанесена средна телесна повреда. Ангел Бончев претендира за 250 хил. лв. обезщетение и допълнително поиска от похитителите си 100 хил. лв. за двата отрязани пръста на лявата му ръка. Съпругата му Камелия Бончева поиска 250 хил. лв., Георги Георгиев - 150 хил. лв., Васил Маникатов - 300 хил. лв. Киро Киров претендира за неимуществени вреди в размер на 200 хил. лв., Борислав Атанасов - 200 хил. лв. и Румен Гунински - 500 хил. лв.

Пострадалите Мехмет Чакър и Борислав Динев са частни обвинители по делото, но не поискаха парични обезщетения от групата за отвличания.

В тежък спор влязоха страните по делото. Адвокат Илиян Василев поиска отвод на двамата прокурори по делото Бисер Кирилов и Антония Близнакова. Адвокат Василев защитава един от основните обвиняеми по делото - Павел Петков, който според обвинителния акт е причинил телесните повреди на Ангел Бончев и Денислав Величков.

Според адвокат Василев, прокурорите са извършили закононарушение, тъй като не са привлекли като обвиняеми двама души от групата за отвличания. Става въпрос за Валентин Михайлов и Найден Недев, които са направили пълни самопризнания по време на досъдебното производство и са разказали подробно за участието си в групата на „Наглите" и в момента са основни свидетели на прокуратурата.

Представители на Софийска градска прокуратура прочетоха обвинителния акт по делото срещу „Наглите".
От него става ясно, че Ивайло Ефтимов и Прокопи Прокопиев са двамата организатори и ръководители на групата за отвличания, действала от февруари 2007 до декември 2009 година.
За този период групата е отвлякла общо 12 души, като е направила и един неуспешен опит за отвличане.
Групата похищавала жертвите си с думите: „Полиция, лягай на земята". Те са заплашвали хората с незаконно притежавано оръжие, след което са ги вкарвали насилствено в микробус или лек автомобил.
Обвиняемите казаха, че разбират обвинителния акт, но на този етап не желаят да дават обяснения по делото.

Адвокат Василев поиска и връщане на делото, но съдът прецени, че няма достатъчно основания нито за връщане, нито за отвод на прокурорите. Василев заяви, че прокурорите са лично заинтересовани от изхода на делото и допълни, че имат интерес да заличават или прикриват доказателства, уличаващи двамата свидетели.

Защитникът каза пред съдебния състав, че вината за нарушението не е на прокурорите Бисер Кирилов и Антония Близнакова, а на висшестоящо над тях лице от прокуратурата. Василев не спомена конкретно име, но заяви, че лицето никога няма да застане с името си по това дело.

Според адвокат Василев, ако по едно дело прокуратурата събере достатъчно доказателства срещу определено лице за извършено престъпление, тя е длъжна да го привлече като обвиняем в процеса.

В отговор прокурор Бисер Кирилов подчерта пред съда, че не се признава за виновен по повдигнатото му обвинение, а адвокат Василев контрира със съвет към прокурора: „Преди да казвате, че не се признавате за виновен, по-добре се консултирайте с адвокат".

Председателят на съдебния състав Виолета Магдалинчева заяви, че окончателната присъда по делото ще покаже дали обвинителния акт установява точните време, място и фактическа обстановка на извършените престъпления. Освен това според нея не е нарушено правото на страните по делото да се защитават адекватно по време на процеса и с тези мотиви даде ход на делото.

Пред съдебния състав недоволство изказа един от подсъдимите - Кирил Кирилов, който твърди, че е нарушено правото му на защита. Освен това той се обърна с въпрос към съда. Кирилов иска да знае кой е дал разрешение във вестник „24 часа" и в книгата на Слави Ангелов „Наглите" да бъде публикувана негова снимка от личните му документи.

Обвиняемият изтъкна, че по този начин е бил опорочен процесът на разпознаването му от пострадалите.

Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев са обвинени в това, че в периода октомври 2007 г. - декември 2009 г., са образували и ръководили в София организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания на хора.
Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група.

Припомняме, на 29 ноември съдът не даде ход на делото. Тогава не дойде адвокатът на Ивайло Евтимов, който е посочил, че е ангажиран по друго дело и няма възможност да се яви.
Освен това, стана ясно, че Прокопиев не е получил копие от обвинителния акт.

Делото се гледа от разширен 6-членен съдебен състав на СГС - един съдия и двама съдебни заседатели, един запасен съдия и двама резервни съдебни заседатели и има общо 122 свидетели, които трябва да бъдат разпитани.