Двадесет лекари от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив получиха грамоти и почетни плакети на Българския лекарски съюз (БЛС) за изпълнен дълг в нощта на катастрофата на автомагистрала "Тракия". Припомняме, при тежкия инцидент загинаха 8 души, а 16 бяха ранени.

Казваме, че това е някакъв вид награда, но то е по-скоро признание, за това което направихте - с тези думи се обърна към лекарите д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Той пожела на колегите си да бъдат "истински български лекар и изрази увереност, че българският лекар ще намери своето място и признание.

Началникът на екипа, дежурил в нощта на катастрофата, доц. д-р Красимир Мурджев каза, цитиран от БНР, че медиците са действали по изпитана схема и най-важното е, че са запазили пълно хладнокръвие в стресовата ситуация. Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" доц. Карен Джамбазов посочи, че болницата е показала, че може да се справи с всяка една ситуация и има отличен персонал.

Той съобщи, че състоянието на Албена Самуилова от Бургас все още е много тежко, тъй като пациентката е развила признаци на менингит. Тя е под непрекъснато наблюдение от специалисти. Жената е здравно неосигурена, но този финансов момент не притеснява лекарите от УМБАЛ, подчерта доц. Джамбазов.

Останалите седем пациенти са в стабилизирано състояние.