Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни наказания, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Предложението за наказание на граничарите идва след констатиран пропуск при изпълняването на служебните им задължения.

Самолет излетя непроверен от летище "София"
Обновена

Самолет излетя непроверен от летище "София"

Частният самолет е излетял от Габрово

Около 16.30 часа на 21 септември, петък, с полет от Дубай пристигат двама виетнамски граждани с положени в паспортите еднократни български визи тип "С". Те имали разрешен срок на пребиваване в България от 8 дни.

При извършването на граничната проверка служителите на летището установяват, че двамата чужденци не могат да обосноват целта на пребиваването си в страната. Те не можели и да покрият условията на планирания престой.

Двамата получили откази за влизане в страната. Те били оставени да изчакват обратен полет в помещение за недопуснати, намиращо се Терминал 1 на летище "София". Паспортите им са задържани.

На 23 септември, неделя, виетнамците са транспортирани до Терминал 2, за да бъдат подготвени за обратен полет.

Тогава обаче единият от чужденците напуснал зоната за отговорност на ГКПП "Аерогара София" през незаключен служебен вход.

Веднага са предприети незабавни оперативни действия. Мъжът е задържан.

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Manchester Airport Group е първият кандидат

Образуваното по случая досъдебно производство е докладвано в Софийска районна прокуратура, според която не са налице основания за повдигане на обвинение на виетнамския гражданин.

На 26 септември двамата виетнамци са изведени от страната с полет за Дубай.

По случая започва проверка, при която се установява, че един граничар, командир на отделение, оставил без надзор виетнамския гражданин, което му е позволило да напусне охраняемата зона на ГКПП Аерогара София. Служителят е имал задължението да заключи служебния вход, през който е преминал недопуснатият пътник. Той е предложен за наказание.

За неупражнен контрол и неизпълнение на заповеди, отнасящи се до охраната на недопуснати лица, е предложен за дисциплинарно наказание и началникът на смяната.

Протече покривът на Терминал 1 на летище София

Протече покривът на Терминал 1 на летище София

Пробивът е станал още в петък