С 6 % са намалели дълговете на държавните болници към края на май тази година. Това се посочва в доклад на здравния министър професор Радослав Гайдарски, който беше обсъден от правителството.

82.600 млн. лева са дълговете за лекарства и медикаменти, като 40 милиона от тях са просрочени. За сравнение през миналата година за същия период от време задълженията на държавните болници са били повече от 88 милиона лева.

В доклада Гайдарски посочва, че по Националния рамков договор са сключени 312 договора с лечебни заведения за болнична помощ за изпълнение на клинични пътеки, информира Дарик радио.  

Според здравния министър имало положителна тенденция по показателя „брой преминали болни", като се забелязвало по-интензивно ползване на легловия фонд, което щяло да повлияе благоприятно на приходите на болниците.

Подготвяли се и промени в Закона за здравното осигуряване, за да се изпълни бюджетът на здравната каса за догодина. До края на тази година пък предстояло да се извърши специализиране на болничната система в няколко основни направления - активно лечение, долекуване, продължително лечение на социалнозначими заболявания и хосписи.