"Рибният буквар" на д-р Петър Берон е намерен.

Акцията по намирането на ценната книга е дело на сливенските антимафиоти. Полицаите са задържали и човека, който е укривал буквара. Това е 27-годишният С.Б от Котел, познат в града като антиквар и дарител на музея

Припомняме, изданието изчезна от музея в Котел в началото на април, като беше заменено с фалшификат.

Разследването на спецполицаите започва в края на миналата година, когато в ОДМВР-Сливен е получен сигнал за извършена кражба на екземпляр от първото издание на "Рибен буквар" от българския възрожденец д-р П. Берон, който се съхранява в музейната експозиция в гр. Котел.

При извършения тогава оглед е установено, че старопечатната книга  е  била подменена  с  фототипно издание, следите водели към колекционери в столицата. Полицейската операция е трябвало да се проведе едновременно в Сливен и в София. Акцията е реализирана на 15 и 16 април.

Претърсени са четири адреса на територията на столицата, в един от които са открити и иззети ценното издание на "Рибен  буквар" от  1824 г., както и множество други старопечатни книги.

Подмяната на оригинала на буквара с копието е извършена в периода октомври -  ноември  2008 г. От МВР до бил познат на музейните работници, самият той притежавал антикварен магазин в града, правел и дарения на музея. Затова и достъпът му до залите в музея бил свободен.

 Така той успял да подмени оригинала с фототипа, набавен от друг негов колега, който също се занимавал с антикварна дейност. Установено е, че след подмяната  С.Б е продал оригинала на колекционери в София, у които именно е открито старопечатното издание. То е иззето и предоставено за експертиза. Първоначалните данни от нея сочат, че има интервенция върху титулната страница на книгата и инвентарния номер.

В магазина и в дома на С.Б. са извършени претърсвания, открити и иззети са още старопечатни книги и други издания с инвентарни номера на библиотеки и музеи от страната.

Извършителят е разпитан пред съдия на Сливенския окръжен съд, направил е пълни самопризнания. Наложена му е мярка за неотклонение подписка. Работата по досъдебното производство  продължава, предстоят разпити на свидетели. Назначени са експертизи.