Бензиностанциите на лидера на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешни са обект на проверка от данъчни инспектори. Това заяви по-рано днес шефът на НАП Галя Димитрова, която присъства на среща между полицаи, данъчни и митничари във връзка с усилията на държавата за борба със сивия сектор в сферата на горивата, пише bTV.

По думите на Димитрова на този етап няма открити нарушения в обектите на Марешки.

Системата за контрол на горивата няма да знае какво има в съдовете

Системата за контрол на горивата няма да знае какво има в съдовете

Ако 70-80% от системата заработи, ще влязат много повече пари в бюджета

Тя посочи и че укритите данъци от бензиностанции, които са манипулирали данните си за миналата година, възлизат на 5 милиона и 300 хиляди лева.

"Ние осъществяваме денонощен мониторинг и на изход, и на вход в данъчните складове, в бензиностанциите. Там има много установени случаи от колеги, в които се манипулира нивомерната система, касовите апарати", допълни шефът на приходната агенция.

На въпрос дали в ценовата политиката на веригата бензиностанции може да има нередности, тя заяви, че съществуват търговски механизми, които позволяват горивата да се купуват по-евтино на едро.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

На срещата министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че към момента се проверяват 16 обекта. В хода на срещата не стана ясно кои обекти точно се инспектират от властите.

Все пак Маринов посочи, че за проверяваните обекти има подадени сигнали, но без конкретика.
"Явно има напрежение в бранша, получаваме различни сигнали", призна силовият министър.

Началникът на междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Петър Чергов обяви, че на срещата с участието на ръководители на областните дирекции на МВР, началници на сектор "Икономическа полиция", служители на ГДБОП и митниците, се е обсъждало създаването на национална карта на обектите, в които се извършва разпространение на горива.

"Въпреки задължението на търговците за подаване на информация към НАП и митниците, се оказа, че има такива, които успяват да заобикалят правилата", констатира Чергов.

Представителите на различните институции предоставиха данни за 2018 година - 13 спецоперации на територията на цялата страна, 141 проверени обекта, 247 установени нарушения, 3 досъдебни производства, 955 000 литра неотчетено, но продадено гориво, както и други 724 000 литра конфискувано гориво.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят