С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София (АП - София) е направен отвод на прокурорите от Софийска градска прокуратура Иван Първанов и Стефан Христов от наблюдаваните от тях досъдебни производства. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Постановленията са във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо двамата магистрати за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. По делата са установени нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт - действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

На административния ръководител на СГП е наредено да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор. След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване.

Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата.

Апелативната прокуратура посочва в доклада си и причините за забавянето на производствата, наблюдавани от Иван Първанов и Стефан Христов.

Сарафов разпореди проверка на "делата на трупчета"

Сарафов разпореди проверка на "делата на трупчета"

Обвинител номер едно иска отчет на причините за забавяне на делата

При един от случаите с постановление от 30.08.2022г. е възложено разследване на следовател от СО-СГП. През период от 10 месеца за времето от 01.09.2022г. до края на м. юни 2023 г. от наблюдаващия прокурор единствено е изготвено постановление от 17.11.2022г., с което е оставена без уважение депозираната молба от защитника на обвиняемия за изменение на МНО от "Гаранция в пари" в "Подписка" и за отмяна на наложената забрана за напускане пределите на страната, както е изготвено и писмо от 29.03.2023г. във връзка с депозирана молба от защитника на обвиняемия за предоставяне на информация, необходима по заведено дело във ВАС.

При друг случай основнава причина за забавяне на разследването е неиздирването на обвиняеми, укрил се след освобождаването му от съда, за да бъде изготвена назначената по делото комплексна съдебно психиатрична и психологична експертиза.

Срокът за разследване е удължаван със задна дата. Извършените процесуално следствени действия се извършени в необосновано дълги периоди.

Най- фрапиращият случай за това е, че на 12.11.2020 г. Апелативният специализиран съд е отменил взетата мярка за неотклонение спрямо обвиняемия и е прекратил производството, поради възникнали съмнения относно вменяемостта на обвиняемото лице. Експертиза за установяване на това обстоятелство е назначена на 04.02.2022 г., т.е. 1 година и 3 месеца по- късно, а изготвянето на самата експертиза е извършено след още 1 година и 4 месеца.

Година и на час по лъжичка били изпращани на преводач испанските листове от Барселонагейт

Година и на час по лъжичка били изпращани на преводач испанските листове от Барселонагейт

Трима прокурори ще бъдат наказани заради "делата на трупчета"