Напрежението в Орландовци продължава да тлее.  След като към 19 ч. в квартала имаше много протестиращи и засилено полицейско присъствие, малко преди 21 ч. започнаха и сериозни сблъсъци между българи и роми, съобщава бТВ.

Пред читалището в квартала около 100 протестиращи започнаха да замерят с камъни и бутилки ромските къщи и жандармерията все още не може да ги удържи, съобщи екипът на bTV на място. Българите не спират да щурмуват към ромската махала. Идва и повече полиция.

Около 21.30 часа жандармерията беше блокирала площадът пред читалището. Около 200 протестиращи са заградени от силите на реда. Чуват се призиви в понеделник от 19 часа отново да има протест.

Специализирана полицейска операция се провежда на територията на столичния кв. „Орландовци", потвърдиха от пресцентъра на МВР.

На място действията координира главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов

Специализирана полицейска операция се провежда на територията на столичния кв. „Орландовци". На място са сили на полицията и жандармерията. В СДВР е сформиран щаб. Полицейските действия координира главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Директорът на СДВР Младен Маринов също е на място.

Малко преди 23 часа от МВР съобщиха, че ситуацията в столичния кв. „Орландовци" се успокоява.

Там продължават да са сили на полицията и жандармерията.

Няма сериозно пострадали граждани. Още един е задържан във връзка с вчерашния случай, който провокира напрежение. Така към момента арестуваните са общо трима.

На място са главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Полицията призовава гражданите да се приберат по домовете си и да запазят спокойствие.

Десетки, предимно млади, хора се събраха на неделен протест срещу ромската престъпност в столичния квартал, съобщава Нова телевизия.

Повод за недоволството им стана пореден скандал в събота вечер, който завърши с масов бой. Шестима бяха леко ранени. Арестуваните са двама.

Протестът срещу престъпленията, извършвани от роми, трябваше да се проведе пред читалището „Райна Княгиня" в квартала. Събралата се тълпа обаче тръгнала с оръжия в ръка към ромската махала.

Последва гонитба с полицията, която се опита спре протестиращите, но те просто промениха маршрута си на път към крайната цел. Към момента униформените дежурят на главните кръстовища в „Орландовци" в опит да спрат „похода" към ромската махала.

Междувременно, нейните жители също са изправени на нокти и са се въоръжили с мотики и бухалки, видя екип на Нова ТВ.