Над 4000 души ще останат без работа с приемането на скандалната Наредба 28 на министерство на здравеопазването. Съгласно тази наредба се забранява нефармацевти да работят в приемното помещение на аптеката.

Това заяви по време на пресконференция в БТА Николай Костов - председател на Асоциация на собствениците на аптеки.

Костов изрази недоумението си защо здравното министерство толкова дълго подготвя тази промяна, след като запази това изискване. И сега тези повече от 4 000 души остават на улицата, те са принудени да се присъединят към голямата армия от безработни, заяви Костов.

По думите му нефармацевтите са хора, които работят в аптеките, но те са наети от външни фирми - различни представителства на хранителни добавки и козметични фирми. Те обаче не са ангажирани с продажбата на лекарства, а с продуктите на съответната фирма.

Това изискване е абсолютно необосновано и никъде в Европа няма такива забрани, заяви още Костов.

Министър Стефан Константинов ще обсъди идеите за промени в Наредба 28 за устройството, реда и организацията на работата на аптеките с всички заинтересовани страни. Преди да стане това няма да се предприемат изменения в нормативния акт.

Министерство на здравеопазването

Той подчерта, че тенденцията в развитието на аптеките е те да предлагат все повече нелекарствени продукти, каквито са например хранителните добавки, които се третират от закона за храните и изобщо не се изисква да се продават от фармацевти.

Този текст е по-скоро още един индикатор на това, което се случва в нормотворчеството по отношение на аптеките. Нормотворчеството е арена на лобизъм, тъй като са засегнати много интереси, категоричен в председателят на Асоциация на собствениците на аптеки.

По думите му от изключително значение е тези интереси да съвпадат с интересите на обществото. Тези интереси обаче не са просоциални, те са просъсловни, тъй като се обслужват съсловни интересни, които са против обществото, заяви още той.

Той припомни, че бяха отложени изискванията за това всяка аптека да има интернет, както и поддържането на подходяща температура чрез поставянето на климатици, забранена бе доставката на лекарства по домовете.

Костов изтъкна, че въпреки двугодишния отлагателен период, много от аптеките не успяха да поставят рампи, с които да осигурят лесен достъп до тях на хората с увреждания.

Това най-услужливо беше отложено. Когато се обгрижват определени интереси - може, възмути се той и допълни: „Проблемите са много и силно се надяваме на медийния и обществен контрол, защото постепенно законодателството се измества в неправилна посока."

По думите му все повече нараства битката със собствеността на аптеките.

Една група хора се опитват да ограничат тази собственост до себе си. От много време същата тази група иска да фиксира цените на лекарствата, но не в най-ниската, а в най-високата точка. Това не е в интерес на потребителите, а на тези които искат да имат фиксирани доходи - на тези, които не могат да се справят с конкуренцията и искат да я забранят, подчерта още Костов.

Той бе категоричен, че непрекъснато цялата държава се занимава с интересите на една малка група хора и Българският фармацевтичен съюз си затваря очите.

Стана ясно, че от Асоциацията са „посрещнали с надежда назначението на Стефан Константинов за здравен министър и ще поискат среща с него, след като се ориентира в обстановката".

Тъй като нямаше диалог с Анна-Мария Борисова предприехме съдебни стъпки за решаване на проблемите. Ние сме готови да заведем иск в Административния съд, ако контактите с Константинов се окажат безплодни, категоричен бе Костов.

От Асоциацията са на мнение, че ако тези 4000 души - нефармацевти, бъдат уволнени, работата на фармацевтите в аптеките ще се усложни и съответно ще се влоши качеството на предлаганата услуга, тъй като те ще трябва да се ангажират и с продажбата на нефармацевтични продукти.

Според тях ако някой от нефармацевтите „се изкуши" да продаде лекарство, каквито са опасенията на Българския фармацевтичен съюз, то тогава този човек ще си понесе необходимите санкции.

Представителите на Асоциацията недоумяват защо, след като хората си вършат работата и се спазват правилата, те трябва да бъдат пренесени от плещите на работодателите на плещите на социалния министър.

Когато копират европейско законодателство, те копират избирателно, т.е. това, което е в техен интерес. Защо ние трябва да сме единствената бананова република, която да остави нивото на аптеките на ниво от преди 180 г.

Защо трябва да спираме развитието на аптеките ни. Защо когато не можем да се справим с конкуренцията, го правим с административни мерки, запитаха още от Асоциацията на собствениците на аптеки.

В заключение те заявиха, че една от най-големите работодателски организации - Крип е изпратила писма до министерство на здравеопазването, с което изразява своята подкрепа към Асоциацията  и изцяло споделя техните притеснения.