ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиво евро. Акцията е ударила групата в момент на продажба на фалшивите пари.

Задържани са 9 души.

Спецоперацията на ГДБОП се е провела вчера под ръководството на спецпрокуратурата и в партньорство с ЕВРОПОЛ. Тя продължава и днес.

На две места са задържани лица в момент на продажба съответно на фалшиви 100 000 и на 50 000 евро. Намерени и иззети са фалшиво евро и заготовки за над 3 млн. Групата е произвеждала основно банкноти с номинал 50 и 100 евро.

Зад вчерашната акция стои петмесечен оперативен труд. Главният секретар на МВР Георги Костов изтъкна на брифинг, че по случая работят след придобита оперативна информация от ГДБОП за престъпната група.

В партньорство с ЕВРОПОЛ се е установило, че въпросната банда нанася щети в големи размери на европейския бюджет. Костов заяви, че тази организирана престъпна група представлява основна заплаха за финансовата сигурност на Европейския съюз.

Според експертите от ЕВРОПОЛ фалшивото евро е било с много добро качество и било видно, че тези, които са се занимавали с тази дейност, са разбирали от занаята.

Според Георги Костов това е най-значимият удар на българските правоприлагащи органи по линия на фалшивите пари за последните пет години.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че работят по случая от началото на месец май. Фалшивите пари са засечени в различни европейски държави в края на 2015 година.

Част от задържанията са станали вчера в София, а впоследствие в промишлената зона на Пловдив е била установена печатницата, където са открити печатарската машина и въпросните над 3 млн. евро.

Обискирани са 14 адреса, както и задържаните 9-има души.

Един от арестуваните е известен по линия на фалшификацията. През 2006 г. той е осъден в Германия именно заради фалшиви пари. Той е излежал присъдата си и отново е продължил с тази дейност у нас.

На брифинга стана ясно, че фалшивите пари са се търгували на 20 % от стойността на банкнотата.

Костов заключи, че групата е била изключително конспиративна.