Специализираната прокуратура на България бе избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност. Това решиха с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация, съобщиха от прокуратурата.

Мандатът на спецпрокуратурата начело на организация е 4-годишен.

Постоянната конференция е създадена на 27 май 2016 г. в Белград. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция "Антимафия и борба с тероризма" на Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро "Антикорупция" на Румъния. Гърция бе приeта като 12-и член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Австрия.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализираната прокуратура на България е втората след Прокуратурата на Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.

Спецпрокуратурата чака документи от КПКОНПИ за министерстването на Кирил Петков

Спецпрокуратурата чака документи от КПКОНПИ за министерстването на Кирил Петков

Дали Кирил Петков е подавал декларации за несъвместимост