Мащабна полицейска операция за разбиване на една от най-големите престъпни мрежи за търговия с бебета тече в Гърция.

Акцията протича в сътрудничество с българската полиция и с подкрепата на Европейската агенция за задълбочаване на сътрудничеството в областта на правосъдието (Евроюст). Операция „Бебетата" е проведена от антимафиоти от териториалните звена във Варна, Ямбол и Бургас в координация със служители на ГДБОП - сектор „Трафик на хора" и с Дирекция „Борба с организираната престъпност" на гръцката полиция.

Предполага се, че престъпната група действа в Атина, Ламия и Серес.

Досега са арестувани 6 роми от България, които от близо 10 години ходели в Гърция, за да продават бебета на бездетни семейства. Гръцката полиция е задържала още лекари и нотариуси.

У нас полицията е действала на територията на Варна, където са арестувани петима -Н.М.-Шевито (27 г.( и 49-годишната В.А - Кака Виче във Варна, 39-годишния Г.С.- Армандо в Бургас и  Р.А.-Берджовия  (45г.) и М.С. - Митко Гайдаря (59 г.) в Ямбол. Наложена им е мярка „задържане под стража за 72 часа".

Извършени са обиски в домовете на задържаните. Предстои да бъдат разпитани 10 свидетели за доизясняване на случая.

Схемата за извеждане на бременни жени в южната ни съседка е била много добре организирана. Ръководели я българите А.Т. - Бане (37 г.) и жената с която живее - С.Ж. (36 г.). Към „организацията" била привлечена и 39-годишната адвокатка М.П. - българка, омъжена за грък. Тя обезпечавала сделките с клиентите и уреждала актовете за раждане и документите  за осиновяване.

Основен член на групата е синът на жената - И.И - Илийката (19 г.), отговорен за търсенето на кандидат-купувачи, съобщаването на пола на новороденото и координатор на преговорите с бъдещите родители.

С жената от лидерската двойка е свързана и друга дама от престъпното съдружие - сестра й Е.Ж.(33 г.), която посрещала бременните и се грижела за тях до раждането.

В гръцките градове Ламиа и Атина били осигурени квартири, в които бъдещите майки престоявали в дните преди раждането и непосредствено след това.

Много преди отпътуването бъдещите майки били предупреждавани да не ходят на лекар в България, за да не се регистрира бременността. Осигурявали им транспорт с автомобил или им пращали пари за билет до Гърция.

До момента са установени 14 случая, при които бременни жени, предимно от ромски произход, са били уговорени да продадат бебета си. Момиченцата се продават на цена от 18 000 до 20 000 евро, а момченцата до 25 000 евро.

В 90 % от случаите жените са участвали в схемата доброволно. Според предварителните уговорки те трябвало да получат по 2500 евро, след като родят детето си в Гърция и впоследствие да дадат съгласието си то да бъде осиновено от гръцко семейство. В повечето случаи обаче са били мамени.

Клиентите оглеждали новородените бебета, като на по-висока цена се „търгували" по-белите деца.

Действията по разкриване на групата започнали след подаден сигнал от майка, отказала да продаде бебето си. Тогава то й било отнето насила. Жената успяла да избяга и да се прибере в България. След предприетите действия предстои детето да бъде върнато на родната му майка.

За това престъпление заловените могат да получат затвор до 15 години и глоба до 100 000 лева. Майките не подлежат на наказание, тъй като са съдействали на органите на правосъдието с показанията си.

Това не е първият случай, в който наши сънародници „изнасят" бебета за южната ни съседка.

През месец юли миналата година полицията в Твърдица задържа 28-годишен мъж от с. Сборище за трафик на жени в Гърция. Той бе арестуван след като на 21 юли в управлението е получена информация, че мъжът набира бременни момичета и подготвя извеждането им в Гърция, с цел продажба на бебетата им.

През лятото на 2009 г. адвокат Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова, както и Албена Черими, бяха задържани за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца.

Тримата бяха обвинени за образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им.