След като компетентните съдебни власти на Туркменистан отправиха официално искане за екстрадицията на руския гражданин Аннадурди Хаджиев, Варненският окръжен съд насрочи делото за 12 април 2007 г. от 14.00 часа.

Хаджиев беше арестуван за 40 дни на 22 февруари тази година с европейската заповед за задържане, докато властите в Туркменистан подготвят и изпратят до България искане за екстрадиция. Бившият банкер от Туркменистан е обвинен в длъжностно присвояване на голяма сума пари от националната банка на страната.

От 22 февруари досега и Окръжен съд Варна, и Апелативен съд Варна отказаха на Хаджиев да изменят временната му мярка за неотклонение с мотива, че не се произнасят по съществото на делото.
Това ще се случи на 12 април, когато съдът ще преценява мотивите за исканата екстрадиция и дали има опасност от политически репресии срещу Аннадурди Хаджиев, като един от лидерите на опозиционна партия "Ватан".

Припомняме, през 2002 г. състав на Варненския окръжен съд отказа да екстрадира Аннадурди Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан. Тогава му бе признат статутът на политически бежанец.
През февруари политическото движение "Ватан" разпространи декларация, че арестът на Хаджиев е бил извършен без необходимата за това заповед.

Аннадурди Хаджиев е бивш заместник председател на туркменската централна банка.