Трима от младежите, задържани за взрива пред офиса на Евророма в Сандански преди година ще бъдат преместени в затвора в Бобов дол. За пореден път Николай Йовев - Ники Горския опита да напусне килията, но безуспешно.

Апелативните съдии в София отказаха да го пуснат, тъй като имало достатъчно доказателства за участието му в миналогодишния взрив, който уби пазача на офиса.

Днешното решение на магистратите предизвикаха недоволството както на близките на Йовев, така и на председателя на Сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка.

Била съм на почти всички дела в София - първо беше престъпление на расова и етническа омраза, а сега се оказва, че това е мащабен терористичен акт, целял да избие в определен периметър в Сандански значителен брой хора, включително и деца, възмути се тя във връзка с мотивите на съдиите.

Ники Горския се оказва политически затворник и това е мащабен политически процес за справяне с тероризма в България. Позорно, смешно, продажно правосъдие, продължи с критиките си Ваташка.

Според близките на момчетата обвиненията се крепят на свободни съчинения и предимно на показанията на анонимни свидетели. По думите им причината вече повече от година по делото да няма изготвен обвинителен акт е, че разследващите се опитват така да налучкат нещата, че в крайна сметка да скалъпят нещо.

И все пак раздвижване има. Миналата седмица, по време на мярката в благоевградския съд, към материалите са прикрепени и още три досъдебни производства срещу неизвестен извършител, които са прекратени.

Става въпрос за стари взривове в Сандански от преди 1-2 години, взривени коли на цигани, но понеже случаите са сходни се слагат към нашето дело, коментира пред news.bg майката на Николай Йовев.

Тя обясни и че синът й заедно с другите двама - Александър Ангов и Васил Георгиев, ще сменят ареста в Сандански с килия в Бобовдолския затвор. Причината - националистите са се оплакали от лошите условия на живот. Лошата храна, непоносимо високите температури, липсата на вентилация и прозорци в ареста, са накарали младежите да проговорят в съда за лошите условия, за които са мълчали повече от 12 месеца.

През нощта те пикаят вътре в килията. Всеки ден им купуваме студен чай в бутилки от 2 литра, за да има в какво да пикаят през нощта, оплака се още майката на Йовев.

Синът й не случил и на съкилийници - сред тях имало пушачи, наркомани, които като получат криза повръщат вътре в килията. Временно бил настанен и психично болен, който не се свенял да извършва физиологичните си нужди насред стаята. Известно време съкилийник на Николай бил и болен от СПИН арестант.

Съдът е „отчел" оплакванията им и затова е разпоредил преместването им в Бобов дол.

Припомняме, след като самоделката уби пазача, в ареста попаднаха Александър Ангов, Стоян Ставрев, Николай Йовев и Васил Георгиев. Впоследствие момчетата опитаха многократно да излязат от килията, но без резултат. Преди месеци от ареста успя да се измъкне Стоян Ставрев, който плати за свободата си 3 хиляди лева.

Останалите обаче продължават да са зад решетките, а магистратите от всички инстанции непрекъснато ги „порязват."