лекарРаботодателите изразиха своето недоволство от приетата в сряда от правителството Национална здравна карта. Още когато проектът за нея бе публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сигнализира с писмо до здравния министър Стефан Константинов, че намеренията за „ефективно разходване на обществения ресурс и ефикасност на здравната система" ще доведат точно до обратното и през 2012 г.

Така няма да има нито равнопоставеност, нито достъпност, нито адекватно териториално разпределение, твърдят от АИКБ.

Националната здравна карта предвижда НЗОК да сключва договори само с бившите „областни", с университетските и с няколко ведомствени болници, а това буди съмнения, че други лечебни заведения ще бъдат унищожени като с декрет. Пренебрегването на общински и частни болници означава, че НЗОК ще е свободна да не сключва договори с тях, което нарушава принципът на свободния избор на пациента.

Хората остават длъжни да плащат  вноските си в НЗОК, но ще трябва да се лекуват само в лечебни заведения, които НЗОК - т. е. държавата, им посочва като „задължителни", предупреждават медиците от АИКБ.

В таблици по области са публикувани минимален и максимален брой болнични легла за 2012 г., без да се уточнява как те се разпределят по компетентност. Не са отчетени и актуалните тенденции в страната. В област Пловдив например, където живеят около 700 хиляди души, се пресмята минималният брой болнични легла да е 2806, а максималният - 4846, посочват от АИКБ.

Въпреки че Националната здравна карта споменава четири болници в област Пловдив, капацитетът само на две от тях стига да се покрият минималните изисквания за осигуреност на населението.

За да  сключат договор с НЗОК всички общински и частни болници ще се „състезават" помежду си без ясно разписани правила, а те разполагат с поне още толкова легла и медицински специалисти - лекари, сестри и акушерки, колкото има и в „задължителните" областни и университетски болници.

Ако НЗОК откаже да сключи договор с тях, голяма част от българите, живеещи извън областните центрове, ще останат без възможност да се лекуват в близо до дома или в по-модерно оборудвана болница според вида на заболяването. Има риск да се създаде режим на протекция, при който някои болници ще се финансират без оглед на качеството на здравните услуги, предупреждават работодателите и настояват по темата да има обществено обсъждане.