Днес се навършват 5 години от потъването на туристическия кораб "Илинден", на който  на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро 15 български туристи намериха смъртта си.

По време на злополучната екскурзия над 50 души се качват на "Илинден" и отплават в Охридското езеро, за да стигнат до манастира "Свети Наум". Само след няколко минути и  200 метра по-навътре, плавателният съд потъва.

През пролетта на 2012 г. съдът в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич. Капитанът Филевски беше признат за виновен за това, че е качил над допустимия брой пътници, което е довело до нарушаване стабилността на "Илинден". Представителят на застрахователната компания Бранко Баич пък не издал документ, указващ максималния допустим брой пасажери.

Скъсано стоманено въже е причинило потъването на плавателния съд. Това заключение направиха експертите от Инженерния факултет в Скопие. Въжето от лявата част на кораба се е скъсало по време на плаването, което довело до обръщане на дясно и паника сред пътниците. Минаването на 12 пътници от дясната страна ускорило потъването, се казва още в документа.

Две седмици след смъртоносния инцидент корабът "Илинден" беше изваден на повърхността.