България заема първо място сред страните участници в поредната фаза от международна операция "ВЪЗПИРАНЕ" за борба с нелегалния трафик на наркотици под егидата на Специализираната работна група по наркотиците към ИСЮЕ Центъра в Букурещ.

Операцията е била фокусирана върху трафика на хероин от Югозападна Азия по Балканския път към Западна Европа, като в нея са взели участие митническите и полицейски служби на държавите членки на ИСЮЕ-Центъра (Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Унгария и Хърватска) в сътрудничество със Службата за борба с наркотиците на САЩ (DEA).

Националното контактно звено за България беше ситуирано в Централното митническо управление на Агенция "Митници" и работеше в тясно взаимодействие с направление "Наркотици" в ГДБОП - МВР.

За периода на операцията българските митнически органи предотвратиха общо девет опита за контрабанда, от които 35 кг екстази в два случая, 9.270 кг хероин, 30 000 евро, 1 654 000 къса цигари, 121 броя антични монети и друга търговска контрабанда.

След приключването на операцията, ИСЮЕ Центъра в Букурещ официално съобщи, че с посочените резултати България заема първо място сред страните - участници в операцията.

В предишната международна операция, организирана от Европейския съюз и проведена през юни, Българската митническа администрация отново постигна най-добри резултати в противодействието на нелегалния трафик на наркотични вещества.