Най-много производства за конфликт на интереси антикорупционната комисия води на ниво общинските администрации. Тази тенденция отбеляза шефът на комисията и бивш главен прокурор Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия.

"Прави впечатление, че най-интензивните производства за конфликт на интереси, най-големи по брой, са не толкова в централните управления на държавната власт, колкото в общинските администрации", заяви Цацаров и даде като пример общински съветник, председател или член на УС на спортен клуб, са автори на предложение и/или участват в гласуване на общинска субсидия на съответния клуб. Примерът беше даден в контекста на установяването на конфликт на интереси в Шабла, където главен архитект издава разрешително за строеж на своя син. Комисията се е самосеризара по случая по репортаж на медия.

За миналата година са отнети 37 имота и 119 автомобила. Съдбата на част от това имущество се решава от НАП, а друга често от междуведомствена група, оглавявана от министъра на финансите. В момента комисията има 9 спрени дела, но за около 150 се чака тълкувателно решение от ВКС по отношение на сроковете.

В момента антикорупционната комисия работи по нова система за подаване на сигнали, има идея и за създаване на мини кол център в комисията. Целта е да може да се подава сигнал веднага и онлайн. Нужно е да се разкрият и териториални отделения на комисията, каквито в момента няма.

"Работим всеки ден, ние не сме на първа линия. Най-големият ни проблем се оказа кадровия недостиг", призна Цацаров. Незаетите щатни бройки са 100. Когато в комисията работят минимално хора и те са на ръба, това е проблем. Правим необходимото", каза Цацаров, тъй като работата на комисията не спират, както не спират корупцията и престъпленията.

Също така трябва да се прецизира кръгът от лица, които подават декларация за конфликт на интереси, смята Сотир Цацаров. Кръгът е много голям, коментира той въпрос защо от БЧК подават такива декларации, но не и от АПИ.

В момента трябва да се подадат 9799 декларации, подадени са 626, срокът е до един месец след отмяна на извънредното положение. Цацаров напомни, че неподаването на такава декларация води и до проверка на цялото имущество на задълженото лице.