Нова експертиза е назначена по делото за убийството на Яна Кръстева, съобщава "България Днес", като се позовава на свои източници. Тя ще се концентрира върху петната от кръв и биологичен материал по облеклото на жертвата, както и ще трябва да даде отговор насилствено ли е била съблечена, предаде "24 Часа".

Експертизата е по указание на Върховния касационен съд и е назначена вече от апелативните магистрати. Тя представлява експертиза за оставените всички следи по дрехите и най-вече по бельото на Яна. В това число ще се оглеждат отново двата мобилни телефона на жертвата, прословутите косми от друг човек по тялото й, както и ДНК материалът и следите на и около местопрестъплението.

Към екипа от вещи лица този път ще се присъедини и трафолог. Това е експерт, който на езика на криминалистиката се занимава с конкретно изследване на оставените следи. Това ще даде по-ясна картина за жестокото убийство, чието разкриване се бави 6 години.

Припомняме, 28-годишната Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година в Борисовата градина. Тя е била с приятели от нейната компания, слушали са концерт в парка и са пили. Към 2 и нещо през нощта никой вече не помни да я е виждал.

Убийството предизвика широк обществен отзвук, което накара МВР да предприеме някои прибързани действия, довели до първоначалния арест на оказал се впоследствие невинен гражданин.

На 27 април 2012 г. в 17:30 часа 35-годишният Николай Русинов-Чеци е задържан за убийството на Яна Кръстева. Той е вторият основен заподозрян за жестокото убийство на младата жена. Преди него четири месеца в ареста прекара Пламен Трифонов, но доказателствата за съпричастността му към смъртта на Яна се сринаха.

Русинов е арестуван след пристигането в България на резултатите от ДНК експертизата, направена в Австрия. Заключението й показва, че всички косми, намерени по тялото на Яна, са на Чеци и не е открит нито един на Пламен Трифонов.

Трябва да се отбележи, че веднага след убийството Русинов замина за Турция.

От Върховния касационен съд отмениха присъдата на Чеци. Магистратите върнаха делото за ново разглеждане. Това стана, след като през октомври 2014 година Николай Русинов-Чеци бе осъден на доживотен затвор.

По-късно, след обжалване, доживотната присъда на Николай Русинов бе заменена от Софийския апелативен съд на 19 години лишаване от свобода.

Висшите магистрати постановиха делото да бъде гледано от Софийския апелативен съд, но от друг състав и то тръгна пак през октомври.