Съдебна авто-техническа експертиза изясни подробностите около пътния инцидент, довел до смъртта на Емил Трифонов - Кембъла. На днешното си заседание Софийският апелативен съд изслуша експертната оценка на Станимир Карапетков и Ангел Ангелов, направена въз основа на всички събрани доказателства по делото.

Според адвоката на подсъдимия Боян Георгиев - Явор Нотев съдебната експертиза доказва ясно, че началото на пътния инцидент е в следствие от неправомерното изпреварване без светлинен сигнал от страна на водача на лек автомобил „Рено". Боян Георгиев се съгласи доброволно да даде обяснения пред съда, за да изясни подробностите около началото на инцидента.

Според експертите преди пътнотранспортното произшествие Георгиев се е движил със скорост от приблизително 149 км./ч., а автомобилът „Рено" с 96 км./ч. Третият пострадал при инцидента с лек автомобил „Форд" е бил единственият, който се е движил с позволена скорост по бул. „Цариградско шосе" - 70 км./ч.

Според свидетелските показания на експертите в съда обаче ако Боян Георгиев е управлявал автомобила „Мерцедес" със скорост равна или по-малка от 130 км./ч. при аналогични действия автомобилът му би минал зад другите два автомобила и не би се сблъскал с тях. Така по-малката скорост би довела до различни стойности на фактора „предотвратимост", обясниха още експертите.

Следващото заседание по делото е насрочено за 19 януари 2009 г. До тогава съдът възложи на експертите да направят нова допълнителна експертиза, която да отговори на всички възникнали допълнителни въпроси от страна на обвинението и защитата както и да изясни точно как мерцедесът и реното са се сблъскали.

Припомняме, при инцидента близо до хотел "Плиска" на бул. "Цариградско шосе" на 17 март миналата година почина известният телевизионен водещ Емил Трифонов - Кембъла.

Лек автомобил "Мерцедес", управляван от 32- годишен мъж, се блъска последователно в микробус „Форд Транзит" и лек автомобил "Рено" около 4.50 часа сутринта.

На 7 март беше даден ход на делото. Адвокатът по защитата поиска съкратена процедура, като заяви, че Георгиев приема за доказани всички обстоятелства и факти от досъдебното производство.

Съдът обаче отхвърли това искане на основание, че за разкриване на обективната истина е важно да се съберат доказателства по реда на съдебното следствие.

На 13 май 2008 г. Георгиев получи от Софийски градски съд 5 години затвор и да изплати на роднините граждански иск в размер на 100 000 лв.

На последното заседание по делото - на 6 октомври адвокат Явор Нотев поиска насрочването на нова авто-техническа експертиза, която да бъде изготвена от други вещи лица и чрез по-съвременни технически средства.

Магистратите решиха, че такава експертиза е необходима за вземането на съдебното решение.