Поемаме ангажимент да подобрим законовата рамка, която регламентира реакциите и степента на отговорност на всяка една институция по време на извънредна ситуация като днешната.

Това каза заместник-председателят на НСДВ Станимир Илчев след срещата си с двамата министри - на отбраната Николай Цонев и на извънредните ситуации Емел Етем.

Официалната позиция на НДСВ е, че независимо от ранния час на събитието и от неговите специфики, можеше да има по-добра координация между отделните институции за постигането на по-бърза и по-ефективна информираност на медиите и чрез тях на обществото, допълни още той.

Той потвърди добрата информираност на народните представители и отново спомена, че в най-кратки срокове се очаква да се направят промени в Закона за бедствията и авариите от двете комисии - по отбрана и по бедствията и авариите.

Той констатира, че случаят е част от голямата тема за утилизацията като потвърди информацията за огромното количество остарели боеприпаси като тези, които се взривиха днес, намиращи се на територията на нашата страна.

По думите на Станимир Илчев, през 2003-2004 г. те са били 120 хил. тона.

НДСВ поема ангажимента да направи всичко възможно за изграждането на национален център за утилизация на боеприпаси към общината, който да изпълнява националната програма за утилизация. Такава все още няма.

Целта на подобен център ще бъде както ограничаването на огромните разходи на министерството на отбраната за охрана и наблюдение на складове като този в Челопечене, така и гарантирането на сигурността на българските граждани.

Според експерти, за изграждането на подобен център сумата варира между 10 и 30 млн. евро, но предложението на НДСВ е в периода 2009-2012 г. тези пари да бъдат разпределени по години и заделени от бюджета на министерството на отбраната.

На журналистически въпрос, дали парите за създаването на подобен център биха могли да дойдат от бюджетния излишък, Милен Велчев отговори, че не е сега моментът да се коментира излишъкът от бюджета.