Шофьорът на таксито, което помете хора на спирка на бул. „Цариградско шосе" в София, остава в ареста. На 10 юли Михаил Куртев уби една жена и рани други 11 човека, след като пиян се вряза с автомобила си в спирка на градския транспорт на столичния булевард.

Пред съда той за пореден път призна, че изключително много съжалява за случилото се.
"Жалко, че нищо не може да се върне назад. И аз още съм потресен от случилото се", заяви той пред апелативните съдии, които помоли за по-лека мярка.
Миналата седмица съдия Мими Петрова отказа да го пусне от ареста. Решението й беше потвърдено и от втората инстанция.

Здраво стягат такситата, отнемат лиценза на една компания
Още...

Магистратите прецениха, че Куртев не е дисциплиниран шофьор и като такъв той има многобройни нарушения зад волана. За периода 1998-2011 година той е санкциониран цели 24 пъти за различи провинения - преминаване на червено, превишена скорост, неспазване на пътни знаци, шофиране след употреба на алкохол.
Михаил Куртев е водач със завишен риск и това е проявило и при катастрофата на „Цариградско шосе", подчертаха съдиите.

Преди да му наложат най-тежката мярка за неотклонение те отбелязаха и че е карал с превишена скорост - над 100 км/ч при разрешени 80. Освен това са отчетени 1.5 промила алкохол в кръвта, а лекарите са споделили, че при прегледа му е усетена миризма на алкохол. Михаил не крие, че се е почерпил с мента преди да се качи и да тръгне с колата.
Установена е и причината за произшествието - „субективно боравене на водача с уредите за управление на автомобила".

Защитата на обвиняемия твърди, че той е засечен от друга кола и в опита си да избегне катастрофа е изгубил контрол над колата и се е стигнало до тази ситуация.
Адвокатката не оспорва, че има обосновано предположение за авторство на деянието от страна на нейния клиент. Според нея обаче, задържането му няма да върне нито живота на убитото момиче, нито ще помогне за нараняванията на пострадалите.

От прокуратурата обосноваха искането си за постоянен арест именно с многобройните нарушения като шофьор, употребата на алкохол и експерименталната употреба на психотропно вещество.

Пред медиите Куртев не каза нито дума. В съдебна зала бяха дошли да го подкрепят негови близки и роднини. Една от тях, която не пожела да се представи - нито как се казва, нито каква точно им е роднинската връзка, поддържаше версията, че Михаил е засечен от черно Audi Q7.

"Свидетели са го видели и са го разказали, нека да се оценяват нещата, както трябва", призова жената и защити Михаил по отношение на нарушенията му на пътя: „Едва ли някой няма нарушение за неправилно паркиране."
Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва.