България е единствената страна членка на ЕС, в която все още не е намерено решение по проблемите на болните от хроничен хепатит.

Това обяви д-р Станимир Хасарджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита, цитиран от БНР. Той уточни, че по-малко от 100 пациенти са започнали необходимата терапия през миналата година.

През март миналата година здравната каса преустанови приема на протоколи за лечение на хепатит C. Към настоящия момент в листата на чакащите все още има пациенти, които не са започнали лечение като някои са диагностицирани преди повече от година.

По данни на специалистите от март миналата година досега има издадени около 250 протокола за лечение, но нито един не е приет от здравната каса. Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ще изпрати официални писма до президента, председателя на НС, комисията по здравеопазването, здравния министър и НЗОК и ще очертае европейските принципи и поведение спрямо болните от хепатит.

В случай, че до следващото заседание на асоциацията през месец април в Барселона, българските институции не са предприели необходимите мерки, проблемът ще бъде поставен пред отговорните инстанции на ЕС.