За момента не е ясно кой е застрелял при вчерашния екшън в София бягащия обирджия Христо Георгиев – Ицо Полицая.

Това стана ясно от брифинг в Съдебната палата. От вчерашните сведения на МВР бе заключено, че той е убит при престрелка с полицията.
"Стараем се в най-скоро време да изясним кой е стрелял, как е станал инцидентът и налага ли се да се повдигнат обвинения на някого", коментира зам.-градският прокурор Чавдар Ангелов.

Полицаи застреляха обирджия при престрелка по столичните улици
Обновена

Полицаи застреляха обирджия при престрелка по столичните улици

Вторият нападател на заложна къща в "Надежда" по-късно бе задържан

В Софийска градска прокуратура са образувани две досъдебни производства. Едното е срещу Росен Рангелов, който в съучастие с Ицо Полицая е извършил грабежа на заложната къща в „Надежда”. На Росен Рангелов ще бъде повдигнато обвинение и за опит за убийство на полицейски служители.

Второто досъдебно производство е образувано срещу неизвестен извършител за извършено убийство на Христо Иванов, т.нар. Ицо Полицая, обяви Чавдрар Ангелов.

И двамата се лежали в затвора, а Росен Рангелов е излязъл преди 2 седмици. Лицата са с много богато криминално минало, имат присъди лежали са в затвора за кражби, грабежи, притежаване незаконно на оръжие.

4000 лв. и златни ценности за около 37 000 лв. са задигнали обирджиите, обяви шефът на СДВР Младен Маринов, който подробно разказа за случая.

Сигналът е подаден на телефон 112 в 14.35 ч. Информацията била за извършен въоръжен грабеж от две лица с маски и ръкавици. След грабежа двамата са избягали от местопрестъплението и са се отправили в неизвестна посока.

Хванаха втория обирджия на заложната къща в "Надежда"

Хванаха втория обирджия на заложната къща в "Надежда"

Двамата нападатели са известни на МВР

Насочени са екипи в района на местопрестъплението, както и по основните пътни артерии, по които биха могли да се оттеглят извършителите. Получена е информация, че те са избягали с Фолксваген Голф. Впоследствие обаче е станало ясно, че крадците са сменили превозното средство и са се прехвърлили в джип.
В действията по издирването са включени специални полицейски подразделения - служителите от спецотряда „Кобра”.

Джипът е забелязан в района на бул. „Възкресение” и в последвалата гонитба бегълците са блъснали три полицейските служебни автомобила и два автомобила на цивилни граждани, след което са изоставили автомобила си.

Ицо Полицая обаче се мята в случайно минаващ "Мерцедес" и принуждава шофьора да кара. Незабавно районът е бил отцепен от полиция.
По-късно, в близост до градинка на бл. 29 беглецът е открит с наранявания по тялото. Извикана е Бърза помощ, но е починал.

Другият обирджия, Росен Рангелов – Човката, също е задържан. Той е криминално проявен - за извършване на грабежи и кражби. Задържан е близо до същия район, опитвайки да се укрие.

На място в изоставения джип са открити два пистолета, боеприпаси, откраднатата парична сума и накитите.