Делото срещу нападателя на Ахмед Доган не тръгна. Октай Енимехмедов се „разходи" напразно от Софийския централен затвор до Съдебната палата. За около десетина минути съдия Пенка Велинова реши да не дава ход на делото поради отсъствието на пострадалото лице.

И тъй като Ахмед Доган е редовно призован да участва не само като страна в процеса, но и като свидетел, а в същото време не е дал уважителни причини за неявяването си - съдът разпореди да бъде доведен принудително.

Стана ясно, че Доган е получил чрез охраната си призовка за днешното заседание на 9 август. От тази дата започват да текат и седемте дни, в които той може да подаде молба да бъде конституиран като граждански ищец или частен обвинител, тъй като е пострадал при инцидента. До този момент такава молба не е постъпила, а срокът все още не е изтекъл. И за да не бъдат нарушени правата му, делото му беше отложено за 24 септември, когато почетният председател на ДПС ще бъде доведен принудително.

Тази мярка беше наложена, тъй като и до момента Доган не е представил уважителни причини да не присъства в съдебна зала и да участва освен като страна в процеса и като свидетел.

За дата на следващото заседание той ще бъде призован отново чрез охраната: „Предвид трудностите на призовкарите да достигнат до него". Така Доган ще има възможност да обясни днешното си отсъствие и съдът, ако прецени може да отмени мярката за принудително му довеждане наесен.

Припомняме, Енимехмедов е обвинен в умишлен опит за убийство на почетния председател на ДПС.
Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Самият Октай запази пълно мълчание пред медиите. За да не му се „нахвърлят" журналистите, от съдебна охрана се бяха погрижили да спрат достъпа до него по познатия метод чрез въжета. 7-8 човека пък го конвоираха до подсъдимата скамейка.

Единственият, който успя да се домогне до него беше брат му Метин, който му пожела късмет.

 


братът Метин

По-късно пред медиите той коментира, че не вярва в българското правосъдие, но все пак се надява на справедлив процес. Метин Енимехмедов призна, че се е сблъсквал със съдебната система и е останал потресен.

 

Той отказа да анализира защо Ахмед Доган не се е появил.

Метин обясни обаче, че брат му наистина е искал да сплаши, а не да убива тогавашния лидер на ДПС: „Той искаше да стресира и да сплаши цялата партия, не само Доган и да покаже, че на гъзолизците, че Доган не е толкова голям, че всички да го почитат."

Октай му е споделил, че е подготвил всичко сам, защото се разочаровал от Ахмед Доган и разбрал, че всичко в думите му е лъжа.

Първоначално си мислех, че някой го е накарал да го направи, не съм предполагал, че може да измисли чак такова нещо. Но той е смел, опериран от чувство за страх, много е умен и решителен, обясни действията на брат си Метин Енимехмедов.

Според него има две причини, довели до тежките обвинения на Октай. Първата е некадърност на прокурорите. Метин предположи, че обвинителите са професионалисти и биха се сетили, че няма как да бъде убит човек с пистолет за 40 лева, който на всичкото отгоре е изпробван предварително и пак е засякъл.

Обвинението му беше повдигнато точно един ден, след като беше обявена кандидатурата му за депутат, припомни още Метин Енимехмедов.

Той добави и че втората причина за обвиненията е оказан натиск.

Метин не се притеснява, че ще се срещне очи в очи с Доган в съдебната зала. Засега няма и какво да му каже. По думите му, ако някой трябва да му казва нещо, това е Октай. Метин не възнамерява да моли Доган да прости на Октай, както са го съветвали някои хора.

И докато Октай е изправен пред съда, имената на биячите му все още са неизвестни. Метин Енимехмедов обясни тази неизвестност и забавеното разследване с въпрос: „Кои са на власт и кой управлява държавата?"

Според него нещата няма да се потулят, но на този етап няма да се стигне до съд. „След време ще дойде друго правителство и тогава комунистите ще ги съдят за всичките им престъпления", прогнозира той.