Навременната диагностика и лечение на алергиите към цветния прашец при децата са много важни, за да не се допусне развитието на бронхиална астма в по-късна възраст.

Това заяви д-р Маргарита Гизова, началник на педиатричното отделение на МБАЛ "Света Анна" в София, цитирана от health.bg.

Проблемът е, че във възрастта до 3 години трудно може да се постави диагнозата поленова алергия. Едно дете трябва да има поне два сезона с оплаквания, за да се докаже, че то има тази алергия.

Има съвременни противоалергични препарати, щадящи детския организъм. Те не предизвикват умора, разсеяност или сънливост и могат да се прилагат дори при кърмачета.

„Родителите не трябва да се страхуват да подложат децата си на лечение", категорична е д-р Гизова.  

При някои видове алергии, особено при чувствителност към тревните полени, може да се приемат специфични препарати, приготвени от самите алергизиращи растения. Те са във вид на капки и се предпочитат от родителите пред инжекциите или хапчетата, но не са приложими при всички видове алергии.

Твърдението, че астмата може да изчезне спонтанно през пубертета важи по-скоро за момчетата, защото преди пубертета те боледуват значително по-често от момичетата. След тази възраст става точно обратното.

При възрастните заболяването засяга по-често женския пол.

Дори когато в пубертета астмата стане по-лека или изчезне, може да има сериозни последици от заболяването, особено ако не е било контролирано правилно.

Родителите обикновено се страхуват да лекуват децата чрез инхалации с кортикостероиди.  

Трябва да се знае, че инхалациите с кортикостероиди са по-щадящи за организма, в сравнение с таблетките, защото дозата, която се предписва, е в пъти по-малка в сравнение с лекарствата, приемани през устата.

„Не е основателен страхът на родителите от преминаване на лечение с инхалаторни лекарства. Те смятат, че това означава, че състоянието на детето им е много тежко. Няма такова нещо. Най-добрият начин за приложение на медикаментите е по инхалаторен път." - категорична е д-р Гизова.