27% от общия брой на всички престъпления в Русенска област от началото на годината са извършени от малолетни или непълнолетни лица.

Това стана ясно на провелата се днес среща между представители на полицията, регионалния инспекторат по образование, директори на училища и педагогически съветници, съобщи RuseInfo.net.

На срещата са обсъдени мерките и възможностите за намаляване на агресията и хулиганските прояви сред подрастващите, както и осигуряване на реда около и в самите учебни заведения.

Началникът на отдел "Детска престъпност" Иван Емилов информира, че в областта до този момент не са регистрирани сериозни прояви на насилие в учебните заведения, при които да са пострадали ученици.

За последния един месец са станали няколко сбивания в училища, при които са нанесени леки телесни повреди на учащи. Регистрирани са и няколко хулигански прояви.

Според участниците в срещата важна роля за намаляване на детската престъпност и агресията у подрастващите имат педагогическите съветници и психолозите в учебните заведения.

Те трябва да имат списък на учениците, склонни към насилие над свои връстници. Трябва да се спазват и графиците на дежурните учители, които следят за реда в училищата през междучасията.

Директори на свой ред споделиха необходимостта от включване на по-голям брой училища в общинската програма за охрана. Те отбелязаха и добър резултат от периодичните полицейски патрули пред учебните заведения.

От полицията пък акцентираха, че много често проявите на насилие се прикриват, за да не се урони престижа на учебното заведение или на родителите, чиито деца са били засегнати.