"Невинен съм, направил съм всичко, което е по силите ми". Това заявиха пред ВКС в последните си думите двама от тримата подсъдими за пожара във влака, пътуващ по линията София-Кардам, когато в огнения ад загинаха 9 човека.

Шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова заявиха пред съда, че искат да бъдат оправдани. Двамата имат присъди съответно по 8 години и половина и 5 години, постановени им от Великотърновския апелативен съд, който намали присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд.

Първата инстанция беше определила по-тежки наказания - 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова.Третият подсъдим е бившият заместник-директор на "Спални и специални вагони" в "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов, който беше оправдан.

Върховният касационен съд заседава днес заради жалби на подсъдимите, но и заради протест на прокуратурата. Жалби до съда са подадени и от гражданските ищци и частни обвинители, както и от "БДЖ - Пътнически превози".

Иванка Костадинова заяви пред съда, че си дава сметка за това, че е направила всичко, което е било по силите й и допълни, че няма вина за инцидента. Същото каза и другият осъден Георги Георгиев, който разказа, че пожарът се е разгорял за не повече от 4 минути. Той е бил сам във вагона и по думите му не е имало как да свърши цялата работа.

"Абсолютно считам, че трябва да бъда оправдан", каза още Георгиев. Той заяви, че иска да свидетелства, ако върховните магистрати преценят, че делото трябва да бъде върнато за доразследване.

Двамата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, са осъдени да заплатят на всеки от близките на загинали по 100 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди - общо 1 900 000 лв.

Адвокатът на роднините на жертвите Васил Василев иронизира тезата, че исковете били много големи, заявявайки, че ако те бъдат платени железниците би трябвало да спрат. "Много съжалявам, но след като 9 души изгоряха и железниците не спряха, няма да спрат и ако си платят", каза Василев.

И адвокатите на загиналите, и прокуратурата заявиха пред съда, че наказанията на подсъдимите са неоправдано намалени от втората съдебна инстанция. Според тях са подценени утежняващите вината обстоятелства. Те поискаха от върховните магистрати делото да се върне на апелативния съд, за да им се наложат адекватни санкции.

ВКС ще се произнесе в законовия срок по делото като препоръчителният е 1 месец.