214 души са били арестувани общо за 43-те протестни вечери. Профилактирани са над 1500 лица.
Това показва сводката на шефа на СДВР Ивайло Спиридонов, която беше представена по време на днешното извънредно заседание на общинските съветници.

Лично той е бил човекът, който в нощта на 23-ти юли, когато ескалира напрежението около храма „Св. Александър Невски", е имал отношение по охранителната дейност.
Според него в онази нощ е имало униформени, които са взели погрешно решение: „Всички видяхме кадри с извършено насилие от полицаи".
Спиридонов на няколко пъти повтори, че указания за употреба на насилие спрямо протестиращите не са давани и обеща служителите, които са си превишили правата, да понесат своята отговорност.

Как обаче ще стане това не е много ясно, след като е имало служители не само на СДВР, но и от други областни дирекции и служители на жандармерията. Имаше и униформени без отличителните си знаци и с маски.
Комисар Спиридонов категорично отрече да е имало нареждания да се свалят отличителните знаци или пък да се слагат маски.

Той отчете, че насилие е имало и от двете страни. За това говорят и фактите - 8 пострадали служители на МВР един, от които още е в болница, както и 18 пострадали граждани от предмети, хвърлени по една или друга причина - камъни, бутилки.

Заповед за използване на сила от страна на полицаите не е давана, отсече Спиридонов и обясни, че е разпоредено чрез избутване да бъде осигуряван периметър за преминаване на автобуса с депутатите и за осигуряване на периметър - около 03.30 часа за изкарване на народните представители.

Спиридонов разясни пред медиите „дългия път за вземане на такова решение". По думите му, решението се взема първо от оперативен щаб, сформиран в МВР, когато имаме критична ситуация. При нормалните демонстрации и предишните протести имало такъв щаб към СДВР.
Когато има по-малка степен на ескалация на напрежението, решението ги вземаме ние в СДВР. Когато имаме обаче такава висока степен на ескалиране на напрежението, информацията се събира от нас, от външни институти и се предоставя на този щаб в министерството и решенията се вземат там, обясни още шефът на Столичната полиция.

Един човек, който се намира в такава екстремна обстановка, има голяма опасност да вземе грешно решение. Тази информация ние сме я предоставили на щаба, те са я анализирали и са взели решение, добави още той.

За него решението с автобуса не е било грешно: „Сега е лесно да се разсъждава. Знаете българската поговорка - „Като се обърне колата, има хиляди решения". Към онзи момент информацията беше такава, че бе необходимо да се вземе единствено това решение".
Припомняме, вчера вътрешният министър заяви, че са имали информации за готвена атака срещу сградата на парламента.

По думите на Спиридонов, не е имало вариант депутатите да не бъдат изведени онази нощ от Народното събрание. Автобусът е върнат, защото граждани започнали да се мятат пред него и имало опасност да бъде прегазен някой.

Лично Спиридонов разпоредил на своя заместник да отиде при депутатите и да им обясни ситуацията още около 19.00 часа, когато станало ясно, че има организирани действия по насочване на демонстранти в посока Народно събрание.
Имаше колоездачи, които щъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание. Ние знаем много факти и тези факти говорят за организираност, подчерта Ивайло Спиридонов.

Лично Спиридонов пък в 03.30 часа през нощта влязъл в стаите на всички парламентарни групи и ги помолил, че са създали организация по изваждането им. Имало депутати, които отказали. Причината е, че не искат да се возят едните с другите в един автобус.
Е, ние хеликоптер ли трябва да дадем, запита още шефът на СДВР.

Спиридонов отчете, че изключение от мирните демонстрации е имало в началото на протестите пред централата на Атака и след това едва на 23-ти юли.

По думите му, голяма част от „засечените" подстрекатели са „привърженици на футболен отбор и са специализирани в хулиганство". Те обаче са отстранени своевременно. Спиридонов каза и че миналия вторник около „Александър Невски" не е имало футбулни фенове.

Спиридонов е разгадал и предполагаемата тактика на протестиращите през месец август, а именно затваряне на пътни възли, предвид отпускарския сезон.