Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е бил разпитван като свидетел по наказателното производство за Мартин Божанов - Нотариуса. Това призна самият Кокинов в ефира на БНТ.

Какво е свидетелствал обаче не стана ясно. А защо е бил разпитван, Кокинов обясни с това, че е бил адвокат на един от пострадалите от Божанов. Става въпрос за единия от гръцките бизнесмени, за които МВР проверява дали са били изнудвани от Нотариуса.

В периода, в който е бил защитник на гръцкия бизнесмен, Кокинов не е чувал въпросния Нотариус да има общо с казуса.

Животът заприличва на филм с многопластова режисура, коментира Кокинов във връзка и с Червения пират, който се предполага, че е отправил множество заплахи към магистрати и публични фигури. Прави впечатление, че много органи разследват и разпитват около казуса с Нотариуса и Червения пират, изтъкна Кокинов. Той самият нямал представа какъв и що е този пират.

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Отправени са заплахи и обиди към магистрати, политици и други публични личности

Високообразован, психично болен и около 35-годишен е Червеният пират според събраните данни до момента по образуваното досъдебно производство в Районна прокуратура- Сливен.

Първите отправени имейли със заплахи към живота на магистрати и кметовете на Сливен и Котел, общински съветници и други обществени личности са отправени през август и септември 2023 г., а най-новите са от януари.

Тъй като лицето все още не е установено, мотивите също не могат да бъдат конкретизирани.

Не се изключва Червеният пират да е от Сливен, тъй като първите заплахи са получени точно към магистрати, кметове и общински съветници в района.

Заплашват по електронната поща кметовете на Сливен и Котел

Заплашват по електронната поща кметовете на Сливен и Котел

Прокуратурата не изключва зад заканите да стои Червеният пират

Припомняме, че през 2013 година Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Николай Кокинов, като преди това самият Кокинов депозира оставката си като градски прокурор на София. Това се случи след станалите публични аудиозаписи на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, в които се обсъждат висящи дела, както и все още неофициално оповестената проверка на обвинението във връзка с подслушванията в МВР. Именно от този запис, като реплика на Николай Кокинов към Бойко Борисов, произлиза прословутата фраза "Ти си го избра" за политическите назначения на главен прокурор (в случая Цацаров) и магистрати.

След проверка на инспектората към ВКП тогава материалите по т.нар. Банкя гейт бяха изпратени в Софийска градска прокуратура, но данни за престъпление не бяха установени. Не беше установен и кой е направил записа, така че обвинения дори не бяха повдигнати. От СГП тогава завършиха случая с констатацията, че действията и думите са укорими.