Няма кандидати за ръководител на Специализираната прокуратура, съобщава lex.bg.

Въпреки че срокът за подаване на документи за длъжността е изтекъл в понеделник, 29 юни, така и не са постъпили такива нито на място във Висшия съдебен съвет, нито по пощата. Това означава, че Прокурорската колегия на ВСС ще трябва да открие нова процедура.

Припомняме постът се освободи през май тази година, след като тогавашният шеф на Спецпрокуратурата Димитър Петров подаде оставка. Той беше избран за длъжността на 29 юли миналата година, но по-малко от година след това напусна. По думи на главния прокурор Иван Гешев Петров сам е поискал да бъде освободен от ръководната позиция "поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Дни по-късно Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и в момента.

Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка
Обновена

Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка

Временен шеф на спецпрокуратурата става Ангел Илиев

От създаването на Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, изкарал пълен мандат.

Първият ѝ ръководител беше Светлозар Костов. През 2015 г. ВСС го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Година по-късно Спецпрокуратурата оглави Иван Гешев, който обаче беше назначен за заместник-главен прокурор през 2018 г.

При обявената след това процедура се яви само един кандидат - Даниела Начева. Малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия обаче тя се отказа по лични причини.

По този начин през 2019 г. постът зае Димитър Петров, подал наскоро оставка.

Временен началник на Спецпрокуратурата в момента е бившият районен и градски прокурор на София Христо Динев.