Номинираният за нов главен прокурор Иван Гешев отговаря на зададения профил от съсловните организации на прокурорите и следователите за следващ главен прокурор. Това заяви членът на Висшия съдебен съвет Даниела Машева пред журналисти, пише "24 часа". 

Той бе издигнат от цялата прокурорска колегия за наследник на Сотир Цацаров. По думите й вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата.

Номинираха Иван Гешев за главен прокурор

Номинираха Иван Гешев за главен прокурор

Зад кандидатурата му застава и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров

По думите на Машева Гешев е прокурор от системата, има над 20 години стаж като юрист и е минал през следствието, районната и градската прокуратура в София, като е ръководил успешно Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г.

По думите на съдебния кадровик Гешев умело ръководи прокуратурата сега, тъй като е много оперативен и познава проблемите отвътре. По време на срещата на Гешев с членовете на прокурорската колегия във ВСС дълго били обсъждали кандидатурата му. 

Стартира изборът на нов главен прокурор

Стартира изборът на нов главен прокурор

Изслушването ще е на 24 октомври

Междувременно бившият кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова внесоха сигнал в ГДБОП, ИВСС, ВКС и Комисията за защита на личните данни за това, че в интернет свободно се разхождат лични данни - ЕГН, имена, роднински връзки и пр. както на тях двете, така и на служители на ДАНС, МВР, КПКОНПИ, участвали в ареста им от 17 април 2018 г. и делото срещу тях.

Иван Гешев като тогавашен ръководител на Спецпрокуратурата присъстваше на техния арест.

Година по-късно, той заяви, че с делото срещу Иванчева и Петрова искали да ударят Спецпрокуратурата. 

"Един ще използва журналисти, друг ще купува медии - това са нормални неща", заяви заместник-главният прокурор на България Иван Гешев.