Делото "Иванчева" се използва и преекспонира, за да се удари прокуратурата, специално - специализираната прокуратура. При оправдателни присъди щеше да бъде ползвано за закриване на Спецпрокуратурата, за оставки на зам.-главни прокурори.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ след като в понеделник на първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова получиха 20 и съответно 15 г. затвор по обвинението за искане на подкуп.

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

По думите на Гешев - прокуратурата твърди, че има факти, адвокатите са отговорили: "такова нещо няма". Според зам.-главния прокурор, който по време на ареста на Иванчева и Петрова беше шеф на Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото, единственото решение е да дадат публичност. "Искаме истината", каза Иван Гешев, който припомни, че лично бил по време на многочасовия арест на двете жени в центъра на София.

"Единицата за справедливост е това, което присъжда съда. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според законодателството и Конституцията", каза Гешев.

Местят Десислава Иванчева и Биляна Петрова в Сливенския затвор
Обновена

Местят Десислава Иванчева и Биляна Петрова в Сливенския затвор

Охранителите не допускат близките да им дадат шампоан

По обвинението, че присъдите на Иванчева и Петрова са по-тежки от присъди за убийство, зам.-главният прокурор обясни, че има различни състави за убийство и за подкуп. Подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, каза той.

"Досега законът не се прилагаше, борбата с корупцията сега започва. "Когато започнаха първите стъпки някои хора се уплашиха, че няма да крадат без последици, опитват се да настроят обществото, че зад тези присъди стои нещо друго, а не справедливост", каза Гешев.

"Не съм чел присъдата, колегите вчера са я чели и не са сигурни, че те (Иванчева и Петрова) са оправдани за получаване на подкуп. Трябва да излязат мотивите. Ако се окаже така, колегите няма да са съгласни с това решение на съда, защото за нас то не почива на събраните доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство е потвърдено в съдебното", каза Гешев.

Зам.-главният прокурор си позволи да обвини и политици и медии. Определени политически сили, журналисти, които обслужват тези политически сили били предизвиквали съмнение по отношение на делото Иванчева и Петрова. Нека дадат сканирано делото на медиите, призова той.

Относно заявлението от двете подсъдими Десислава Иванчева и Биляна Петрова, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев, той отговори, че това не е тяхно ноу хау и други подсъдими са завеждали дела и преписки срещу прокуратурата. "Използва се всеки един момент за медийна известност. Това е изпитан способ, който не върши работа", каза той.

Има законодателни проблеми. Ответна реакция за работата на прокуратурата. Дано се размине само с това, че някой ще образува някакви дела, заяви прокурор Гешев.

"Един ще използва журналисти, друг ще купува медии - това са нормални неща", заяви заместник-главният прокурор на България Иван Гешев.

Арабаджиеви търсели информация за данъчни и за Гешев

Арабаджиеви търсели информация за данъчни и за Гешев

Всякакви интереси се преплитали в битката за нов главен прокурор, обясни Гешев

На въпрос: "Проблем ли ще е, че вместо 500 000 евро по първоначалните обвинения на прокуратурата, според последните доказателства Иванчева и Петрова са обвинени за 170 000 евро?", Гешев обясни, че на всяка инстанция битката продължава на ново - това означава, че един етап на процеса е приключил. "Битката ни за справедливост по това дело продължава", каза той. По думите му, когато и двете страни са недоволни, значи присъдата е справедлива и съдът е постигнал баланс.

В коментар, че в тефтерчето на Иванчева, което бе ползвано за доказателство, е писал и някой друг, Гешев обясни: "В бележника на Иванчева някакви страници има драсканици, писма, - ние наблягаме на това, което тези цифри съвпадат".

Няма доказателства в обвинението срещу Иванчева, категоричен Марковски

Няма доказателства в обвинението срещу Иванчева, категоричен Марковски

Защо полицаите не проследиха колата до край, пита защитникът на бившата кметица

Според Иван Гешев отказът на третия подсъдим по делото - по-предишния кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров от собствените му показания, върху които е изградена тезата на прокуратурата е било: "калкулирано в досъдебното производство. Единствено не можеше да се предвиди, че няма да даде обяснение пред съда. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите".

Той даде обяснения пред журналистите. Мястото за даване на обяснения е пред съда, каза Гешев.

За теч на информация в разследването срещу Арабаджиеви намекна Гешев

За теч на информация в разследването срещу Арабаджиеви намекна Гешев

Корупцията убива цялата ни страна, общество, обясни замг.-главният прокурор

Припомняме, според защитата Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са знаели за наличие на пари в колата, в която са били тримата - Иванчева, Петрова и Дюлгеров, който се е движел отзад и там са били парите, които взел от бизнесмена Александър Ваклин като хонорар.

"Някои му викат хонорар, други му викат подкуп - той си е взел процента от сумата, която е предал на останалите подсъдими", каза Гешев.

Иванчева и Петрова: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира

Иванчева и Петрова: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира

Двете пишат от ареста