20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова за искане на 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Това е решението на първа инстанция на специализирания съд, където днес съдия Иво Хинов прочете присъдата. Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред апелативната инстанция.

Наказанието, наложено на Иванчева, е това, което вчера беше поискано от прокуратурата.

Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв. 

На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв.

Според решението на съда Десислава Иванчева е с наложена забрана в продължение на 10 години да заема държавни и обществена длъжност, а Петко Дюлгеров - 12 години.

Ще им бъде отнето и имущество.

Марковски: Битката за свободата на Иванчева продължава

Марковски: Битката за свободата на Иванчева продължава

Защитата е внесла веднага жалби срещу задържането на Иванчева и Петрова

Още в съдебна зала и веднага след прочитане на присъдата Иванчева и Петрова бяха задържани вече с променена мярка за неотклонение. Третият осъден - Петко Дюлгеров не беше задържан и той остава с мярка "домашен арест".

След прочитане на присъдата приближени на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които се намираха в залата, започнаха да скандират "Мафия!", "Продажници", "Няма правосъдие", "Това е срам и позор за българското правосъдие", "Без никакви доказателства - осъдени", "Господ ще ви даде наказанието, което заслужавате". Видимо афектираният бивш ПР на община "Младост" Петър Кърджилов дори беше "арестуван" за кратко от охраната на Спецсъда в коридора и затворен в помощно помещение. По-късно Кърджилов бе освободен и излезе от сградата на спецсъда.

От държавното обвинение са съгласни с осъдителните присъди, наложени от Специализирания наказателен съд по делото "Иванчева". Мнението е на прокурор Илиян Рангелов, който уточни все пак, че тепърва ще преценят внимателно оправдателната част, ще анализират и ще изложат своите мотиви в протеста.

Държавното обвинение ще прецени дали да поиска по-висока присъда, тъй като индивидуализацията на наказанието е много сложна и деликатна материя. Тепърва ще се преценят и мотивите за наложения размер наказание на Петрова и за Дюлгеров.

Прокурор Рангелов категорично заяви, че държавното обвинение не е усетило никакъв политически натиск и допълни, че досъдебната фаза на процеса е протекла по един безпрецедентно кратък срок за такова дело и разследване. Делото също е приключило в рамките на година от задържането на обвиняемите с подкуп в особено големи размери.

Държавното обвинение не знае дали е оказван натиск на Петко Дюлгеров от страна на КПКОНПИ и считат, че такъв натиск не е имало. За такъв натиск не било споменато пред съда, а това станало ясно малко преди съдебните прения.
"Това е защитна версия и упражняване правото му на защита", завърши прокурор Рангелов.

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Петко Дюлгеров много пъти лъган от бизнесмена

Преди началото на съдебното заседание Биляна Петрова заяви, че очаква оправдателна присъда и очаква да се докаже, че прокуратурата лъже. Десислава Иванчева от своя страна заяви, че ако получат осъдителна присъда, значи държавата е умряла и е в крах.

Припомняме, че вчера се проведоха заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Дни преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Очаква се присъда на първа инстанция

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Дюлгеров не си отмъщава, а признава, че не говорел истината

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Иванчева замеси и "Артекс" в делото срещу себе си

Иванчева замеси и "Артекс" в делото срещу себе си

Петко Дюлгеров се отказа от показанията си