Прокуратурата поиска 20 години затвор за бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Такава присъда прокурорите поискаха и за третия обвиняем по делото Петко Дюлгеров, съобщиха БНТ и bTV.

Днес се провеждат финалните пледоарии по делото.

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Очаква се присъда на първа инстанция

Освен затвор държавното обвинение иска още максимална глоба в размер на 30 хиляди лева за тримата и конфискация на имущество. Магистратите ще решават и дали обвиняемите ще могат да заемат обществени длъжности.

Причината за поисканата средна присъда е, че по делото има смекчаващи вината обстоятелства - здравословното състояние на тримата, както и чистото им съдебно минало.

На влизане в съдебната сграда Иванчева и Петрова казаха, че се надяват да чуят справедливо съдебно решение, защото обвиненията срещу тях са основани на лъжи.

И Иванчева, и Петрова посочиха, че ще заведат дело лично срещу заместник главния прокурор Иван Гешев, защото точно той е разпространявал лъжи и ги е набедил.

Възможно е решението на съда да стане ясно следващата седмица, точно в деня, в който преди години тримата бяха арестувани показно в центъра на София.

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Посочват се нарушения на евроконвенцията при ареста им

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС. Тогава беше назначена и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Заместничката на Иванчева обвинява Гешев и семейството му в далавера

Заместничката на Иванчева обвинява Гешев и семейството му в далавера

И зам. главният прокурор влезе в имотна схема