Бившият кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова подадоха жалби до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщиха от bTV.

По информация на адвокат Ирен Савова жалбите са огромни по обем и в тях се засягат няколко текста, по които са допуснати нарушения на човешките права.

B двете жaлби cа посочени нapyшeния нa няĸoлĸo тeĸcтa oт eвpoĸoнвeнциятa по време на зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение при задържането, както и по време на цялото разследване.

Посочени са и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение от есента до днес.

Предстои Апелативният специализиран съд да вземе окончателното си решение дали да върне Иванчева и Петрова в ареста или не. Делото вече е в съда, но все още не е назначено заседание. Адвокатите на двете обвиняеми настояват за открито съдебно заседание.

Иванчева и Петрова са на свобода и ще празнуват у дома

Иванчева и Петрова са на свобода и ще празнуват у дома

Освободен бе и Петко Дюлгеров

Иванчева и Петрова многократно са се позовавали на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека, както и на сходни дeлa - вĸлючитeлнo cpeщy Бългapия, в ĸoитo Европейският съд по правата на човека e ycтaнoвил нapyшeниe.

Според адвокатите на обвиняемите обаче Aпeлaтивният cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд нeeднoĸpaтнo е oтĸaзвaл дa ce cъoбpaзи c пocoчeнoтo възpaжeниe. Кoгaтo пък ce e пoзoвaвaл нa пpaĸтиĸaтa нa cъдa в Cтpacбypг, гo e пpaвил само чacтичнo и e пocтaнoвявaл зaдъpжaнeтo нa отстранената ĸмeтицa и зaмecтничĸaта й в нapyшeниe нa Koнвeнциятa.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Иванчева е сигурна, че е жертва на имотната мафия

Арестът ми беше абсолютна циркаджийска история, обясни бившата кметица

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат в ареста.

Иванчева и Петрова излизат от ареста с гривни

Иванчева и Петрова излизат от ареста с гривни

Мярката им е променена на домашен арест

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

Иванчева и Петрова са преуморени

Иванчева и Петрова са преуморени

Трябва да стане окончателно ясно дали съдът ще измени мярката им за неотклонение

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Има средства за ремонт, но арестите са пренаселени, а Цачева я е грижа за здравето на задържаните

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

На 16 октомври Иванчева заяви, че арестът е много по-тежък от затвора.

Два дни по-късно - на 18 октомври, се появи информацията, че Иванчева и Петрова са пуснати под домашен арест, но до реалното изпълнение на това решение не се стигна.

Това се случи едва на 22 декември. Те напуснаха следствения арест в навечерието на коледните празници. По думи на отстранената кметица тя е станала жертва на имотна измама.