В почивния неделен ден ще се проведат заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и също бившия кмет на столичния район Петко Дюлгеров.

Причина за необичайното решение на съдия Иво Хинов да насрочи съдебното заседание по делото в неделен ден е заетост на защитниците. Припомняме, сред адвокатите на подсъдимите са известните в публичното пространство Марин Марковски и Марияна Тодорова.

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Марковски: Прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу Иванчева

Дюлгеров не си отмъщава, а признава, че не говорел истината

Пледоариите по делото ще завършат процеса на първа инстанция, като присъдата няма да е окончателна. На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Иванчева и Петрова се жалват в Страсбург

Посочват се нарушения на евроконвенцията при ареста им

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една години с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера
Обновена

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера

В кабинета на Десислава Иванчева намерили стотици преписки